toateBlogurile.ro

duminică, 8 ianuarie 2012

Cat a rezistat Charles Dickens sa fie de stanga

Charles Dickens a fost in anii 1850 cel mai de stanga scriitor din Anglia.

Dar cand a incercat sa fie de stanga in familie, rezultatele au fost de asa natura incat ii venea sa urle.

Cand era copil, toata familia a ajuns in inchisoarea datornicilor pentru ca parintii cheltuiau mai mult decat produceau (cam ca Grecia). El, avand 12 ani, era singurul prea tanar si a fost lasat pe dinafara. Obligat de situatie s-a angajat muncitor si a ambalat marfa cate 10 ore pe zi intr-o cladire plina de sobolani. Din cei 6 silingi pe saptamana - enorm de putin - isi platea chiria si mancarea, iar restul ii trimitea parintilor.

Cand acestia au iesit in final din inchisoare, in loc sa-i fie recunoscatori ma-sa l-a lasat sa lucreze in continuare acolo, fara sa-l mai ia inapoi in familie (astia care sunt mana sparta erau incantati ca cineva le trimitea bani gratis). Charles Dickens nu si-a iertat niciodata mama pentru chestia asta.

Dar baiatul avea energie si hotarare. S-a intretinut singur la scoala, a devenit secretar. Intr-o zi s-a prins ca daca invata repede scrisul la masina - o inventie ce tocmai aparuse - isi castiga imediat un loc de munca ca ziarist, pentru ca era o cerere mare si nimeni nu stia sa dactilografieze. A invatat singur in cateva zile si si-a castigat primul loc de munca bun.

Acum avea timp sa scrie. Si inca odata, tipul avea o energie enorma. Cand scria cate o carte, sangele i se infierbanta in asa un hal incat umbla ore intregi noaptea pe strazile pustii ca sa se racoreasca, indiferent daca era iarna sau daca ploua. A devenit primul scriitor bogat al lumii, a carui carti se vindeau in zeci de mii de exemplare.

Dupa ce si-a cumparat castelul asta, putea sa ii ajute pe saraci. Si a facut-o, creind un puternic curent de mila publica fata de muncitori. Datorita lui s-a curatat un cartier jegos al Londrei, s-au schimbat legile. Prostituatele datorita lui au inceput sa fie privite nu ca pacatoase dispretuite, ci ca femei sarace care n-au avut incotro. (A facut si un azil pentru ele, care le readucea pe linia de plutire, iar apoi incepeau o viata noua intr-o tara unde nu erau cunoscute). Pe ansamblu a facut lucruri bune.

Problema este ca omul asta nu a reusit sa fie de stanga indiferent cat a incercat acolo unde conteaza cel mai mult, in familie. Planul lui a fost unul "altruist": eu sunt bogat; nici unul dintre copiii mei sau rudele mele nu vor mai trebui sa treaca prin ceea ce am trecut eu. Vor avea de toate, fara sa fie nevoie sa depuna nici un efort. Si-a luat si rudele sale, si pe ale nevestei in grija.

(La faza asta, cred ca fanii Zeitgeist ciulesc urechile - hai sa vedem cum arata o generatie hranita de roboti, fara munca)

Dupa cum banuieste orice om de dreapta, a fost o catastrofa. "Cand ii vad cum coboara unul dupa altul scarile , cu mutrele alea inepte pe care se citeste ca nu sunt in stare sa faca nimic, ca nu stiu nici meserie si nu sunt in stare decat sa coboare scarile la masa pregatita pentru ei, imi vine sa urlu."

Asa a descoperit Charles Dickens efectele a prea multa "stanga".

Nici cu nevasta n-a mai rezistat (a incercat timp de 3 ani sa cucereasca o tipa faina, dar n-a reusit si atunci s-a insurat cu prima femeie intalnita). Dupa tot felul de faze, a trimis-o in final in alt oras, cu o alocatie lunara buna si el a trait cu prima lui iubire, care era acum maritata cu altul.

Catastrofa a fost a naibii de scumpa. In batranetea lui, banii au inceput sa nu mai fie suficienti, tocmai pentru ca din toti cei 6 fii ramasi in viata si crescuti in puf, niciunul nu era capabil sa se intretina singur. Dickens a fost obligat sa faca un tur de lecturi in SUA care, desi a fost foarte banos, a fost extrem de solicitant pentru sanatatea lui.

Poate ca i-a grabit moartea, dar Charles Dickens a platit ce avea de platit. Acest tur american (plus batalia pe care a dus-o impotriva pirateriei din SUA, unde editurile ii publicau cartile fara drepturi de autor) a crescut cu 20% averea familiei, lasata mostenire la moartea sa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro