toateBlogurile.ro

joi, 24 februarie 2011

In timp ce Romania se injura: Adevaratii organizatori ai revolutiilor arabe

In 2000, tinerii sarbi de la Otpor(rezistenta) nu numai ca au invatat pe pielea lor cum poate fi rasturnat (cu succes) un dictator, ci au format si un centru de raspandire globala a revolutiei pe glob.

Basically, ei au invatat ca trebuie sa faci actiuni non-violente amuzante care sa nu poata fi prezentate drept delicte, trebuie sa scapi de acolo intreg si sa iti asiguri un sprijin in crestere din partea populatiei, inainte sa poti trece la manifestatii masive.

"Nu incepi cu mitinguri sau marsuri imense, pentru ca daca acestea nu ai suficienti oameni sau reusesc sa te opreasca esti terminat, nu mai poti face nimic dupa aceea"

Au descoperit ca politia ii brusca, dar nu ii tortura. Cand erau eliberati, zeci de sustinatori ii asteptau afara cu strigate de bucurie.

Milosevici a reactionat dur, dar arestarea copiilor de 16 ani si acuzatiile isterice de terorism au suparat pe bunici si pe cetatenii in varsta, ori acestia erau cei mai importanti sustinatori ai lui Milosevic.

In doi ani numarul membrilor Otpor a ajuns la 70.000, cu simpatizanti in toate paturile societatii. Sa porti un tricou cu semnul Otpor era la moda. Daca erai arestat deveneai un rockstar.

"Regimurile dictatoriale functioneaza aducand oamenii intr-o stare de frica si obedienta. In clipa cand supunerea le este retrasa pe scara larga, ele nu mai au nici o baza. Noi transformam identitatea oamenilor, ii facem eroi."

In 2000, Milosevici a pierdut alegerile, iar oamenilor nu le mai era frica.

Bun, deci baietii astia au creat CANVAS - Center for Applied NonViolent Action and Strategies - prin care si-au exportat fabrica de eroi in Ucraina, Giorgia si acum in Orientul Mijlociu. Li s-a interzis intrarea in Belarus si Iran, care se tem ca aduc revolutia in gentile lor.

Din 2008 au deschis chiar un Curs de Organizare a Schimbarilor Sociale la Universitatea de Stiinte Politice din Belgrad.

Cel mai greu le-a fost sa lucreze cu studenti din Coreea de Nord. "Lucram de doua zile cu ei si nu aveau nici o reactie. Stateau acolo ca doua monumente. Era exasperant."

Au lucrat si cu egiptenii. "Am fost invatat sa organizez oameni, cum sa evit violenta si cum sa confrunt forta". Organizatiile 6 Aprilie si Kifaya, a caror lideri au urmat cursurile CANVAS, au coordonat revolutia "neasteptata" din Cairo. Tot ce s-a intamplat a fost text de manual CANVAS.

"Sa faci o revolutie este destul de plictisitor. Revolutiile nu sunt deloc spontane, dureaza foarte mult pana organizezi una. Pana in clipa finala, cand oamenii ies in strada, nimic spectaculos nu se intampla"

sursa: acest articol din Foreign Policy: http://www.foreignpolicy.com/articles/2011/02/16/revolution_u?page=full
toateBlogurile.ro