toateBlogurile.ro

vineri, 1 iulie 2011

Recomand: Horia Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român: „Nu poţi să începi discuţia prin «ba pe-a mă-tii!»”

Foarte fain Patapievici. Un adevarat intelectual de marca despre cum aratam noi, cum arata o parte din viata noastra romaneasca.

„Adevărul": În martie 2009, la precedenta noastră întâlnire, aţi afirmat că „românii nu reuşesc să se împace cu varianta de societate pe care ei înşişi o produc continuu". S-a schimbat ceva de atunci?

Horia Roman Patapievici: "Cred că starea de lucruri s-a înrăutăţit sub un anume raport, pe care l-aş numi îngăduinţa reciprocă. Nu ne îngăduim deloc unii pe alţii. Fie pentru că ne situăm spontan în centrul perfecţiunii şi-i judecăm pe ceilalţi necruţător, cu ferocitatea perfecţiunii, fie pentru că e în noi un soi de ţâfnă, care ne face să fim mereu cu capsa pusă împotriva cuiva şi care ne împiedică şi să vedem binele, şi să îl practicăm."

CZ: Supermario - Ce se mai intampla prin Grecia

Personal nu dau doi bani pe mass-media si pe imaginile spectaculoase de la proteste. Pentru ca redau doar un moment, nu ceea ce se petrece tot timpul, nu redau esentialul. Sunt asa, un fel de pacaleala pentru fraieri.

De aceea ii sunt recunoscator lui Supermario pt comentariul sau.


Supermario spune:
"Un prieten care lucreaza in Grecia intr-o firma ce face distributie spune ca in prezent la ei totul se vinde pe cash, nimeni nu mai risca sa lucreze prin banca, cam asa cum era in Romania prin anii ’90.

Mai spune ca in ultimul timp 9 din 10 CEC-uri bagate in banca la tras sunt fara acoperire!

In Grecia partenerii comerciali nu mai au incredere unul in altul, afacerile au incetinit dramatic si totul se duce de rapa.

Este evident atunci de ce incasarile statului grec au scazut in ultimul timp, desi guvernul a marit taxele, iar cand economia se intoarce la sistemul de plata cu cash sau troc sfarsitul statului este aproape."

Si, as adauga eu, inseamna ca sfarsitul bancilor grecesti (25% din bancile care lucreaza in Romania sunt grecesti) este aproape.
toateBlogurile.ro