toateBlogurile.ro

joi, 13 octombrie 2011

Romania - tara unde maidanezii si ziaristii nu au legi

In toate celelalte tari din lumea civilizata exista legi clare in ceea ce priveste maidanezii: daca e prins pe strazi, cainele fara stapan e capturat si agresivitatea lui este testata in modul cel mai dur: o mana de plastic este dusa spre castronul lui in timp ce mananca, ca si cum ar vrea sa-i ia mancarea. Daca maraie sau musca, end of story si eutanasiere rapida. Romania este singura tara unde maidanezii te pot musca pe strada de cate ori vor.

In mod similar, este si singura tara unde ziaristii te pot musca de cate ori vor. Pentru ca in toate tarile civilizate exista o LEGE A PRESEI, care spune ca jurnalistii care nu pot dovedi in instanta afirmatiile din ziar duc la condamnarea ziarului la plata unor despagubiri enorme.

Ce avem in Romania este un banc, pentru ca
- este condamnat ziaristul, nu ziarul, in conditiile in care stim ca ziaristul nu are de fapt nici o putere de decizie: oridecate ori s-ar schimba jurnalistul, Antenele tot l-ar denigra pe Basescu din motive politice si presa tot ar denigra MISA pentru cresterea tirajului. Jurnalistul are doar libertatea de a se plia pe politica postului sau de a pleca.
- instantele accepta lipsa de intentie ca si clauza care exonereaza de responsabilitate: "vai, el a scris ca Basescu a furat flota, dar nu a facut-o cu intentie, pentru ca ziaristul credea ca are dreptate."

Pentru ce minte presa?
1 vanzarea tirajului -> bani
2 renumele jurnalistului mare investigator -> salar mai mare -> bani
3 obtinerea unei parti din ciolan prin ajungerea la putere a lui Voiculescu -> bani

E ok ca e un joc pentru bani - e capitalism - dar in clipa in care nu se mai merita (si nu se mai merita in mod crancen, cu pierderi de nesustinut) nu va mai fi jucat. In tarile civilizate, ziarele au angajati mai multi juristi si avocati decat jurnalisti, de frica proceselor, si acest model trebuie sa-l importam si in Ro.

De asta PDL se impusca in picior in fiecare zi in care nu voteaza o LEGE A PRESEI. Apropo, CTP si deontologii si-au dat cuvantul de onoare Monicai Macovei ca intr-un an de zile isi vor scrie singuri o Lege a Presei. Asta era in 2007.

Vrei sa arunci cu rahat in mine, sa faci tiraje mari publicand minciuni senzationale? Nu ma deranjeaza, cu o singura conditie: sa te jupoi de cateva milioane de RONi. Dupa, la proces, ca in lumea civilizata. Sa vedem - cata vreme vei mai continua sa minti?



Alt articol similar:
http://new.ablog.ro/2011-10-13/codul-etic-al-ziaristului-trebuie-sa-dispara.html
toateBlogurile.ro