toateBlogurile.ro

duminică, 3 iulie 2011

Bacul liceelor fantoma

Sunt LICEE unde se chiuleste cu zilele si unde profesorul e cel mai desconsiderat personaj din clasa. Elevii discuta toti intre ei in timp ce ala se vede vorbind sigur la catedra. Cel mult i se trimit niste ironii daca ridica vocea prea tare. Uneori vine la clasa si nu gaseste pe nimeni - toti sunt la plimbare si el a fost singurul neanuntat. Bineinteles nu se invata nimic. Apoi la Bac, profesorii speriati ca liceul isi pierde valoarea le dau elevilor foi cu rezultatele si liceul promoveaza frumos.

Mai faceam si noi in liceu faze cu ignorarea UNOR profesori, de la materiile care stiam ca nu contau (astia aveau viata cea mai grea pentru ca nu se puteau baza pe respect, trebuiau sa stie sa ne atraga). La materiile CARE CONTAU, eram atenti.

Cand profesorii au falsificat prima data BAC-ul, nu doar ca si-au dat foc la valiza, ci le-au donat-o elevilor gratis. Au uitat ca acum nu mai ai voie sa-i dai o palma lui Gigi Duru' si ca singurul mod prin care il pot controla e PRIN NOTE. Daca nici notele si cunoasterea materiei nu mai conteaza, de ce le-ar mai da elevii importanta alora de la catedra?

Cel mai haios este ca s-au pus in aceasta pozitie pe bani putini; cat incasau la bacalaureat de la parinti. Uite ce au produs 20 de ani de PSD-isme ieftine. Singura comparatie cu ceea ce s-a petrecut cu invatamantul romanesc este transformarea vamilor in puncte de contrabanda prin care trecea oricine cu orice, daca dadea un ban.

Poate paradoxal, mentinerea unui bacalaureat corect este singura sansa a profesorilor sa recastige respectul elevilor (nu al tuturor, doar a elevilor care nu vor sa pice la bac).

Bineinteles, liceele problema au si o gramada de elevi carora li se falfaie daca iau bacul. Solutia lui Funeriu este liceul pana la 16 ani. Dupa 16 ani, daca nu ii intereseaza scoala, in loc sa ii inchizi in clase in care, turbati de plictiseala, sa arunce cu hartii in profesori, mai bine sa lucreze.
toateBlogurile.ro