toateBlogurile.ro

marți, 2 august 2011

Intelegerea americana

Liderii celor doua partide din SUA au iesit din camerele pline cu fum de tigara si Obama a anuntat multumit: s-a ajuns la un acord pentru cresterea pragului de indatorare a SUA.

Nevotat inca nici in Camera Reprezentantilor, nici in Senat, acordul privind cresterea pragului de indatorare peste 100% din PIBul Americii este un compromis complicat de care niciuna din parti nu este multumita.

Ce cuprinde compromisul american prin care s-a crescut nivelul de indatorare a SUA:
- In primul rand nu e vb de taieri din cheltuielile bugetare ACTUALE, ci de programe sociale (gen Medicare) DEJA VOTATE si care acum incep sa functioneze si trebuie subventionate.
nu se scade din buget, ci se micsoreaza cheltuielile noi

- Din acestea se taie 2.500 miliarde dolari

- In prima transa se taie 1.000 miliarde de dolari

- Va exista un super-comitet de 12 (jumatate republicani jumatate democrati) care va alege de unde se va face a doua transa de taieri de 1.500 miliarde de dolari
se pare insa ca acesta nu va putea face decat recomandari, Congresul tb sa le aprobe

- Taierile pe anul viitor vor fi extrem de mici, si asta pt ca 2/3 dintre taierile bugetare stabilite sunt amanate dupa 2016, probabil pt a atenua socul.
Amanarea dezastrului inseamna insa si prelungirea crizei. Daca economia isi revine pana in 2016, revenirea economica va fi incetinita de taieri.

- Vor fi taieri mari din armata
ceea ce ar putea insemna marea retragere miltara a SUA
toateBlogurile.ro