toateBlogurile.ro

luni, 28 noiembrie 2011

CZ: Cauzele Occupy

Noua ordine economica mondiala: bancile deasupra statelor, statele deasupra cetatenilor.

ocupantul says:
Miscarile anticapitaliste nu sunt neaparat miscari impotriva consumului, cum presupuneti. Cele de acum (inclusiv occupy) apar tocmai pentru ca consumul nu mai e posibil pentru multi (ceea ce explica si goana dupa reduceri, ca si jafurile din Londra…).

Capitalismul a democratizat intr-adevar consumul, iar cit timp acest pact cu muncitorii-consumatori a fost respectat (datorita salarizarii rezonabile si apoi a creditului de consum), totul a fost ok.

Azi, datorita inovatiilor tehnologice productia nu mai este o problema (in fond un om produce alimente pentru o suta; la fel e cu toate produsele), in schimb accesul la bani este. Iar accesul la bani e blocat tocmai de capitalismul care urmarind o rata a profitului tot mai mare si mai rapida plateste (intre altele) tot mai prost munca, sau, prin mecanismele speculative, nici macar nu mai are vreo treaba directa cu ea.

Prin urmare, daca productia nu e o problema, dar distributia este, tocmai din cauza turnurii speculative a capitalismului, atunci miscarile anticapitaliste vor face inevitabil o presiune pentru ca acest lucru sa se schimbe…mai devreme sau mai tirziu.

Cit despre “black-friday-ul” bancilor, nici macar in gluma nu tine: bancile nu se vor mai incurca cu credite date indivizilor, agita timp cit au vaci mult mai bune de muls: statele – care sunt puse ele insele sa faca treaba murdara de a le scoate banii din buzunar propriilor cetateni. Nici o grija deci cu falimentul statelor; marele capital are grija ca asta sa nu se intimple…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro