toateBlogurile.ro

duminică, 17 aprilie 2011

WWR: Acum surpriza Cuba!

Din nou sunt luat prin surprindere de valul revolutiei mondiale. Ceea ce se intampla depaseste cu mult dorinta americanilor de petrol. Este a doua mare miscare mondiala dupa caderea comunismului, si bineinteles am interpretat-o gresit.

Bun venit la Caderea Dictaturilor!

V-am povestit despre caderea dictaturii din Myanmar - tara in care se desfasoara Rambo 4. Acum se preda Cuba, de teama sa nu izbucneasca acolo o revolutie care sa-i lase in curul gol pe comunisti - si doamne fereste - sa ii condamne in parlament ca regim criminal.

UPDATAT de 4 ori


Raul Castro, fratele barbosului care a condus tara 46 de ani, a intors carma spre dreapta fix la cel mai mare eveniment comunist din Cuba, congresul partidului, ca sa afle toata lumea ca:
- de acum inainte un presedinte nu mai poate fi ales decat maxim 2 X 5ani
- incurajeaza initiativa privata
- subventiile la bunurile de baza inceteaza
- taie cheltuielile sociale

Ponta, daca mai ai sapca cu Che Guevara, poti sa ti-o mananci :) nici Fidel Castro nu mai aplica ce vrei tu.

UPDATE: din Textul integral al raportului PC, dar asezat la sfarsit, dupa gargara, poftim condamnarea definitiva a comunismului:

"Faptul ca am subventionat produsele de baza, pentru ca sa ne protejam poporul de speculanti si sa impiedicam pe unii sa devina prea bogati, a evoluat din pacate intr-o povara insuportabila pentru economie si a facut sa dispara motivatia muncii.

Au existat deasemenea efecte absurde, cum ar fi de ex dat fiind ca toti cubanezii sunt egali, nefumatorii primesc aceeasi ratie de tigari ca si fumatorii, iar cafeaua se distribuie si nou nascutilor
."

Deasemenea merita citite comentariile (dati un google translate, unealta capitalista, piei drace). Ca sa vedeti cum era pe timpul lui Ceausescu.

UPDATE 2:
Acordarea de raţii lunare de alimente ar putea fi în curând sistată, Castro cerând cetăţenilor să „îşi alunge inerţia" şi să devină mai întreprinzători. „Nici un stat nu poate cheltui mai mult decât are", a declarat preşedintele; „doi plus doi este întotdeauna egal cu patru, nu cu cinci şi în nici un caz cu şase sau şapte, aşa cum am pretins noi câteodată".

Problema principală a Cubei este că 80% din forţa de muncă lucrează la stat, iar acesta nu îşi mai poate permite să îi întreţină. Decizia luata a fost de a taia posturile bugetarilor: jumatate de milion de bugetari vor fi dati afara.

Pe de alta parte, joburile private pe care cu zgarcenie le permite Statul Comunist sunt penibile: fix 178 de joburi. Permisul nr 158 iti da voie sa cureti fructe, dar iti trebuie permisul nr 142 ca sa le vinzi la un chiosc. Permisul nr. 156 iti da voie sa fii un "dandy". "Dandy" se poate traduce si ca "smecher". Deci cu alte cuvinte ai permis sa fii smecher. :) Permisul nr. 2 iti permite sa transporti si sa vinzi apa. Daca ai permisul nr. 8, esti tare: poti sa calaresti magari.

Deasemenea se discuta daca ar trebui permisa vanzarea caselor si a masinilor. Cuba fiind serios de stanga, nu permite proprietate privata, ci doar inchiriere, ceea ce inseamna ca atat casele cat si masinile au ajuns niste rable care abia se mai taraie.

Dupa 50 de ani de comunism agricultura nu produce destula mancare pentru populatie, coruptia este peste tot, iar salariul mediu in Cuba este de 17 dolari pe luna.

UPDATE 3
Reactia scepticilor: "au limitat durata presedentiei pentru ca pe ei nu ii afecteaza. Vor sa moara linistiti, la putere".

UPDATE 4
Ce nu ofera:
Nu vor sa renunte la caracterul socialist al statului.
Alte partide si alegeri. Se tem ca dracu de existenta unei alternative, pentru ca stiu ca oamenii ar fugi la ceilalti in proportie de 90%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro