sursa foto:photobucket.com
Valul de revolutii globale e mai puternic decat credeam. Dupa ce toate atentiile s-au concentrat pe lumea araba, o tara dintr-un cu totul alt colt al globului a reactionat - surprinzator, Myanmar a incetat sa mai fie o dictatura militara.
Au inceput sa privatizeze industria, au eliberat-o pe castigatoarea premiului Nobel pentru Pace Aung San Suu Kyi din sechestrul la domiciliu in care au tinut-o 20 de ani si au invitat-o sa formeze un partid politic.
Cunoscut ca si Burma - cunoscuta ca si tara-in-care-se-desfasoara-Rambo-4, e a doua cea mai crancena dictatura din Asia, condusa de militari paranoici, care "lupta" impotriva invaziei straine si impusca pe oricine nu e de acord cu ei.
Schimbarea tarii se face insa fara revolutie. Aceasta inseamna ca militarii pastreaza prin lege un sfert din Parlament, au un PSD al lor care domina restul, si privatizarea se face catre prietenii baietilor cu ochi albastri. Securistii lor isi asigura o batranete prospera in care nimeni nu-i va deranja sau condamna pentru crimele comise, iar copiii lor vor fi oameni de afaceri importanti.
Exista si ceva bun - renuntarea la modelul economic comunist.
In 1962, Burma a nationalizat toata industria in cadrul Drumului Burmei spre Socialism, care a avut desigur succesul scontat, prabusind tara in categoria Tarilor Subdezvoltate Cronic. Acum deschiderea catre capitalism cu siguranta va duce la o ridicare a nivelului de trai.
Iar oamenii care nu fac parte din Junta vor putea ajunge incet la putere - nu mai repede decat vor muri Securistii lor, pentru ca isi vor cheltui fortele luptand pas cu pas impotriva sistemului de protectie, relatii, aranjamente economice etc. a acestora - dar vor ajunge.
Daca nu cumva vor fi pacaliti sa devina votanti PNL deci sa treaca de partea USL.
sursa articolului: http://topics.nytimes.com/top/news/international/countriesandterritories/myanmar/index.html
O veste buna. Credeam ca incremenirea in Burma e la fel de pietroasa ca cea nord-coreeana.
RăspundețiȘtergereDa, dar din pacate acolo nu a fost nici un fel de revolutie.
RăspundețiȘtergere