toateBlogurile.ro

luni, 21 martie 2011

Intervenim in Libia?

sursa foto: gandul.info

In timp ce cateva tari - Franta, Statele Unite, Marea Britanie, Canada si Italia - au format o alianta benevola pentru aplicarea ordonantei ONU si au oprit macelarirea oraselor rebele exact la timp, Romania inca nu a adoptat nici o pozitie.



Aparent, pentru ca desi Romania nu are nici un rol in actiunea militara, e adanc implicata in batalia diplomatica.

NATO inca nu are nici o pozitie, tocmai pentru ca batalia diplomatica nu s-a transat. Ieri intrunirea Consiliului de securitate a fost intrerupta de 3 ori, cateva ore de fiecare data, de interventia unor elemente noi care schimbau cu totul situatia.

Problema este ca mai exista o tabara, in afara de cea a statelor occidentale, care nu este pusa in lumina reflectoarelor de catre televiziuni: Liga Araba, care nu poate accepta ca statele occidentale sa faca si sa desfaca totul in zona. Acestia vor sa-si rezolve ei problemele in Africa.

Punctul de vedere al Ligii Arabe, exprimat ieri, este:
- sunt de acord cu aplicarea stricta a ordonantei ONU
- nu sunt de acord cu atacarea fortelor libiene terestre,
- Gaddafi trebuie sa plece, (dar nu este totuna cine il da afara, si numai ei, arabii, trebuie sa faca asta).

O incercare de a termina razboiul fara ei va crea o iritare de lunga durata in cadrul Ligii Arabe fata de occident, si e pacat sa se puna in pericol o colaborare fericita pe viitor, care ar asigura securitatea Europei in partea de Sud.

Acesta este nodul gordian pe care se zbat sa-l desfaca la Bruxelles, si este mai vital decat trimiterea unor forte de sustinere de doi lei asa cum o cer Crin si PNL. E o batalie politica mai importanta, in care Romania este deja implicata la maxim. Daca vreti, este vorba de a pune temeliile unui viitor solid.

La aparitia tv, Basescu a spus:
- sunt de acord cu aplicarea stricta a ordonantei ONU
- Gaddafi trebuie sa plece
- Romania nu are cu ce sa intervina si nu i-ar face placere sa intervina nici daca ar avea cu ce.

Basescu nu e "caldicel" deloc si nici marginal in conflict, el si-a ales deja tabara: e avocatul Ligii Arabe in NATO, pentru o situatie viitoare multumitoare pentru ambele parti. Un rol mult mai stralucit decat acela de a duce trena coalitiei benevole.

Care va putea fi rasplatit mult mai bine daca va avea succes.

Vezi si articolul "Jocul arab al lui Basescu"

Un comentariu:

  1. Din cate se vede, natiunile arabe sunt totusi dezbinate. In timp ce unele si-au anuntat participarea la actiunea militara, celelalte doresc debarcarea lui Gaddhafi prin alte mijloace. Nu stim inca cum ar putea realiza asta pentru ca Libia este dominata autoritar de familia prezidentiala si tribul acestuia.
    Rebelii libieni nu prea au dotarea tehnica si logistica necesara pentru a lupta fata in fata cu armata regulata libiana.

    RăspundețiȘtergere

toateBlogurile.ro