toateBlogurile.ro

marți, 21 iunie 2011

Este normala austeritatea in criza? NU!


Inca din timpul Piramidelor, unul din motivele pentru care oamenii au inventat Statul a fost supravietuirea pe timp de seceta. In anii de recolte bune, o parte din grau mergea in granarele statului, iar in anii de foamete, graul agonisit era dat ca sa aiba fiecare o paine.

Nu sunt de loc un om religios, dar Biblia e o sursa foarte buna de informatii despre cum se petreceau lucrurile acum 3.000 de ani:
25. I-a zis Iosif lui Faraon: "Visul lui Faraon este unul: Dumnezeu i-a aratat lui Faraon ceea ce va sa faca.
26. Cele sapte vaci frumoase sunt sapte ani,
27. Cele sapte vaci urate si slabe, care au iesit dupa ele, sunt sapte ani; vor fi sapte ani de foamete.
29. Iata, vin sapte ani de mare belsug in tot pamantul Egiptului.
30. Dupa ei vor veni sapte ani de foamete; uitat va fi tot belsugul in tara Egiptului, foametea va secatui tara,
31. iar belsugul nu va mai fi cunoscut in tara din pricina foametei de dupa el, ca va fi foarte grea.
33. Si acum, sa aleaga Faraon un barbat priceput si intelept si sa-l aseze peste toata tara Egiptului.
34. Aceasta sa faca Faraon, si sa aseze ispravnici peste tara, pentru ca'n cei sapte ani de belsug sa adune a cincea parte (20% !!!) din stransura Egiptului.
35. Sa adune ei toate bucatele celor sapte ani buni care vin si sa dea graul pe mana lui Faraon, iar bucatele sa fie puse sub paza prin cetati;
36. aceste bucate vor fi rezerva tarii pentru cei sapte ani de foamete ce vor veni in tara Egiptului, si astfel tara nu va pieri de foame".
Peste 6.000 de ani principiul asta ramane, i s-a dat doar un nume nou: politica economica anticiclica. Adica atunci cand economia ia avant, statul sa adune rezerve (marind taxele), iar cand e criza statul trebuie sa dea de la el ajutand economia sa treaca hopul (micsorand taxele).

Problema este ca PSD+PNL au pervertit cat au fost la putere insasi acest scop pt care exista statul: au dat de la ei tot ce-au avut pe timp de crestere economica, "ca sa stimuleze economia cu bani de la stat". Ce au reusit? Sa supraincalzeasca economia (de fapt sa dea comision clientelei lor economice, ca asta a fost scopul principal), pentru ca economia nu a reusit sa transforme in crestere solida banii respectivi si numa' s-a supraincalzit. Crapand apoi la racirea brusca.

Si sa lase statul fara rezerve in fata crizei economice, cand trebuia sa dea. Si pentru ca TREBUIA sa dea, Boc ce era sa faca? S-a imprumutat de la FMI. Dar a facut si taieri bugetare, nu vroia sa se imprumute foarte mult, pentru ca banii astia vin cu o dobanda.

Inapoi la Egiptul Antic, Prima Dinastie a fost mare cat timp a reusit sa pastreze aranjamentul economic anti-ciclic: Faraonul era singurul reprezentant al lui Dumnezeu pe pamant si daca mureai tb sa lasi o (mare) parte din avere faraonului, ca sa iti permita sa ajungi in Paradis. Nu mai vb ca trebuia sa respecti ordinea impusa de faraon in timpul vietii.

La moartea bogatasilor se strangeau niste donatii enorme in temple (care erau centrele de redistribuire a averii), si la temple veneau saracii dupa ajutor in perioade de criza. Averile templelor erau ale faraonului, si pe ele se baza puterea lui economica.

Din pacate, cand egiptenii au intrat in contact cu alte culturi, au tras concluzia ca Faraonul nu e mai divin decat oricare om si ca oamenii sunt toti egali, inclusiv Faraonul. In mod paradoxal, se pare ca democratizarea si ateismul asta brusc n-a avut efecte pozitive.

Baronii locali au preluat puterea in provinciile lor si nu-si mai cedau o parte din avere. Ba chiar pretindeau pentru ei donatii in schimbul binecuvantarii lor. Cu deosebirea ca ei nu mai pastrau nimic in rezerva, radeau tot, iar cand venea foametea si multimea descoperea ca templele sunt goale intrau peste ei si-i omorau.

In conditiile divizarii tarii si a haosului, a fost usor pentru o armata de arabi (hicsosi) sa cucereasca tot Egiptul, si asa s-a sfarsit gloria Primei Dinastii.

2 comentarii:

  1. excelent!
    rezulta ca nimic nu este nou sub soare - nici intelepciunea, nici lacomia.

    RăspundețiȘtergere
  2. doresti mai mult trafic pe site? inscriete pe www.seotrafic.ro si beneficiezi de 2000 credite bonus la inscriere prin care vei proba sistemul ;)

    RăspundețiȘtergere

toateBlogurile.ro