toateBlogurile.ro

luni, 11 aprilie 2011

Link: "Romania Reala" nu exista

E intotdeauna un soc sa intalnesti un tip mai inteligent decat tine, care are un alt mod de a privi lucrurile. De data asta socul a fost provocat de pesedistul clujean Vasile Dancu. Cateva citate:

"Două sintagme mă enervează destul de tare: Romania profundă și România reală. Ambele sunt ficţiuni ale unei elite intelectuale care nu-şi poate realiza menirea. Nu știe, nu poate sau nu încearcă, fiind cuprinsă de propria contemplare" - vezi Plesu - "sau de bătălia de legitimare a unor găşti" - vezi tabara Liiceanu.


...
Marea masă a locuitorilor din România, adică vreo 80% dintre români, nu o duc bine, nu sunt mulţumiţi de viaţa lor. Se plâng că nu au destui bani, vor să plece în străinatate, nu ştiu ce vor face copiii lor în viitor şi asta le dă un sentiment de teribilă nesiguranţă. Majoritatea dintre cei 80% nici măcar nu caută soluţii pentru a iesi din situatia în care se află.
...
Sunt în acest moment peste zece mii de locuri la Agențiile de Ocupare a Forței de Muncă pe care nu le vrea nimeni pentru că este vorba de parchetari, zidari, portari şi alte meserii. De ce? Simplu! Nu se câştigă destul de bine și nu sunt munci uşoare. Mai simplu este să visezi la cai verzii de pe pereţii unei Românii tot mai triste.
...
observăm o conştiinţă socială încă premodernă, unde timpul nu costă bani şi munca nu este valorizată ca fiind sursa cea mai importantă sursă pentru succes şi prestigiu.
...
România săracilor visează cu ochii deschişi. Îşi crează un paradis din diferite forme de evaziune. Romania reală nu are simţul … realităţii.
...
Vedetele mişcă realitatea cu emoţiile primare care mişcau vechile comunităţi rurale unde singurele evenimente erau certurile, bârfele, nunţile, botezurile sau înmormântările. Dacă realitatea politică şi socială este tot mai puţin influenţată de individ, tot mai puţini oameni crezând că protestul lor ar putea influenţa ceva, iluzia participării emoţionale se mută la nivelul mondenului.
...
Mirabela Dauer, cea cu țigara uitată în scrumieră, a spus la o televiziune că ne-ar împușca pentru cât rău i-am făcut Mădălinei Manole (cea care s-a sinucis) noi toți, familie, apropiați său public.
...
Termenul de atitudine duală este o expresie mai blândă pe care o folosim ca sinonimă cu ipocrizia. În acest context în care singurele evenimente cu o pătrundere uniformă și extinsă în rândul diverselor categorii de populație sunt cele mondene și cu potențial conflictual, o majoritate covârșitoare a respondenților consideră că rolul televiziunii ar trebui să fie educativ – 98%.
...
Schizofrenia socială pare să fie cel mai bun diagnostic pentru o realitate duală, pe care individul nu o mai înţelege, pe care o interpretează contradictoriu şi care nu îi aduce decât forme degradate de plăcere.
...
România reală pe care o invocă unii ziarişti sau politicieni se pare că a pierdut contactul cu realitatea, adică nu mai are tocmai trăsătura ei de bază prezumată de aceştia: realismul trăirii şi accesul direct la cunoaştere. Trăirea nu este una autentică, ci este o existenţă prefabricată din fantasme, mituri degradate şi iluzii de toate felurile. Săracă şi abandonată de elita ei, România reală este sufocată de fantasme şi imaginar degradat. Devine tot mai mult o etichetă, devine tot mai ireală."

http://vasiledancu.blogspot.com/2011/04/romania-reala-nu-exista.html

Si, as adauga eu, este problema a prea putina paine si prea mult circ. Prima lozinca ProTV -"Te uiti si castigi"- a avut succes deplin. Omul se uita la televizor si se asteapta sa castige.

Cat despre efectul urii politice injectata zi de zi de antene in viata omului obisnuit, a ideii ca singurul mod de a iti imbunatati viata este sa astepti de la Guvern si sa il tavalesti in toate mocirlele daca nu iti da, asta intr-o postare viitoare.

2 comentarii:

  1. atat romania reala cat si cea profunda sunt rupte in fund, moral, social, religios, etc...

    sunt si pe feisbuc daca te intereseaza...

    RăspundețiȘtergere

toateBlogurile.ro