toateBlogurile.ro

sâmbătă, 23 aprilie 2011

Batalia pentru Bucuresti - analiza "la rece"

Trecand peste prostia cu cele 7 intrebari ale referendumului-sondaj de opinie pe care doresc sa il impuna coalitaia PDL-UNPR-PRM-PNG din Consiliul General al Capitalei, a sosit vremea sa analizam "la rece" propunerea de baza: "un primar si un Consiliu General cu atributii extinse sau 7 primari si 7 consilii care sa administreze Bucurestiul?"
Indiferent de ce afirma toate partile implicate in batalie ("binele bucurestenilor" bla bla bla), miza este una singura: administrarea celor doua miliarde de euro care reprezinta bugetele cumulate ale primariilor din Bucuresti.



La ora actuala Capitala are oficial circa doua milioane de locuitori (neoficial insa se estimeaza ca aproximativ trei milioane de persoane locuiesc in Bucuresti) si este impartita administrativ in 6 sectoare, condus fiecare de cate un primar si un consiliu local.

Împărțirea pe sectoare
  • Sectorul 1 avea în luna ianuarie 2009 un număr de 227.717 locuitori (11,71%) și include cartierele: Aviatorilor, Aviației, Băneasa, Bucureștii Noi, Dămăroaia, Domenii, Dorobanți, Gara de Nord, Grivița, Victoriei, Pajura, Pipera, Primăverii, Chitila. În urma alegerilor din 2008, în funcția de primar de sector a fost ales Andrei Ioan Chiliman (PNL). Chiliman este unul dintre principalii opozanti ai proiectului de modificiare a sistemului actual de conducere al Capitalei si vom vedea in tabelul numarul 3 de ce.
  • Sectorul 2 avea în luna ianuarie 2009 un număr de 357.338 locuitori (18,38%) și include cartierele: Pantelimon, Colentina, Iancului, Tei, Fundeni, Floreasca. În urma alegerilor din 2008, în funcția de primar de sector a fost ales Neculai Onțanu (acum in UNPR).
  • Sectorul 3 avea în luna ianuarie 2009 un număr de 399.231 locuitori (20,52%) și include cartierele: Vitan, Dudești, Titan, Balta Albă, Centru Civic. În urma alegerilor din 2008, în funcția de primar de sector a fost ales Liviu Gheorghe Negoiță (PDL).
  • Sectorul 4 avea în luna ianuarie 2009 un număr de 300.331 locuitori (15,47%) și include cartierele: Berceni, Olteniței, Giurgiului, Văcărești, Timpuri Noi, Tineretului. În urma alegerilor din 2008, în funcția de primar de sector a fost ales Cristian Popescu-Piedone (PC).
  • Sectorul 5 avea în luna ianuarie 2009 un număr de 288.690 locuitori (14,84%) și include cartierele: Rahova, Ferentari, Giurgiului, Cotroceni. În urma alegerilor din 2008, în funcția de primar de sector a fost ales Daniel Marian Vanghelie (PSD).
  • Sectorul 6 avea în luna ianuarie 2009 un număr de 371.060 locuitori (19,08%) și include cartierele: Drumul Taberei, Ghencea, Militari, Crângași, Giulești. În urma alegerilor din 2008, în funcția de primar de sector a fost ales Cristian Constantin Poteraș (PDL).

In aceasta batalie, paradoxal, exista trei tabere:
  1. Coalitia PDL-UNPR-PRM-PNG coordonata din umbra de Elena Udrea si care are la ora actuala 3 primari de sector (Cristian Poteras, Liviu Negoiță și Neculai Onțanu) si majoritatea in Consiliul Genereal
  2. USL-ul avnd ca reprezentanti primarii de sector Andrei Chiliman (PNL) si Cristian Popescu-Piedone (PC).
  3. Mai mult sau mai putin independenti Sorin Oprescu si Marian Vanghelie, primari care au reusit, la vremea lor, sa-si castige fiefurile si fara sprijinul PSD-ului, care avea alte interese si alti candidati in momentul alegerilor precedente.

In Bucuresti se află 20% din salariați și 25% din firmele active din România, salariul mediu este cu cu 50% peste salariul mediu la nivel național iar rata somajului se situeaza la 2,2%.Potrivit Eurostat, în 2008, PIB-ul per capita în București-Ilfov (calculat conform standardelor puterii de cumpărare - PPS) era de 113% din media Uniunii Europene. datoorita si acestei stari de lucruri, si bugetul Capitalei este corespunzator.

Bugetul Bucurestiului, la ora actuala se imparte astfel:


Sa comparam bugetele primariilor de sector cu populatia fiecarui sector:

 Se poate observa ca bugetul cel mai mare raportat la numarul de locuitori il are de departe sectorul 1 iar cel mai dezavantajat din acest punct de vedere este secorul 5. Asta se datoreaza faptului ca in sectorul 1 isi au sediul majoritatea firmelor puternice din Romania.Deasemenea, in sectorul 1 muncesc foarte multi dintre locuitorii Capitalei care locuiesc in alte sectoare, insa cota parte din impozitele retinute de la acestia precum si de la firmele la care ei lucreaza ramane se varsa la bugetul sectorului 1.

Argumentul cum ca veniturile sectoarelor Capitalei sunt disproportionate este evident si din acest punct de vedere pare necesara o echilibrare a lor. 
Deasemenea, pare plauzibil si faptul ca in cazul in care va exista o administratie unica, si birocratia este posibil  sa scada, personalul angajat va fi mai putin, nu se vor mai bate cap in cap atributiile primariilor, iar investitiile vor fi mai coerente.

Capitala a fost de-a lungul celor 20 de ani de dupa 1989 un fief electoral al partidelor care s-au infruntat electoral cu PSD-ul si predecesorii lui (FSN, PDSR). Partidele sau Aliantele de dreapta au dominat in majoritatea timpului Consiliul General, consiliile de sector si au dat majoritatea primarilor. Insa la ultimele alegeri, lucrurile au fost mai echilibrate si datorita faptului ca fortele politice nu au fost in stare sa-si desemneze candidati credibili, castig de cauza a avut "independentul" Sorin Oprescu, iesit din PSD tocmai datorita faptului ca PSD-ul nu a dorit sa-l nominalizeze drept candidatul partidului la Primaria Capitalei.
Miza in batalia pentru Capitala este in primul rand bugetul urias, dar si sporul de imagine al partidelor in vederea alegerilor parlamentare. Deasemenea, functia de Primar al Capitalei este si o trambulina puternica in cariera politica, fosti primari ajungand prim-ministri sau chiar Presedintele Romaniei.

In cazul in care noua Lege a Capitalei se va adopta in varianta propusa de coalitia PDL-UNPR-PRM-PNG, lucrurile vor deveni imprevizibile pentru partidele politice. Iar lozul castigator il poate trage din nou Sorin Oprescu care, dupa parerea mea, este principalul favorit al castigarii unui nou mandat de Primar General al Capitalei.
USL-ul mizeaza deocamdata pe 3 persoane: Chiliman, Piedone si Vanghelie. Favorit pare Chiliman iar Piedone pare complet iesi din carti. In ceea ce il priveste pe Vanghelie, eu ma astept ca actualul primar al sectorului 5 sa candideze ca independent. Prin pierderea postului de primar PC-ul va primi o lovitura foarte puternica, Piedone fiind unul dintre putinii conservatori care au o functie cat de cat importanta. Probabil ca il vom gasi insa in viitorul parlament.

De partea cealata nu este exclus sa asistam la o surpriza: Elena Udrea sa fie candidatul PDL-ului. La ora actuala PDL-ul este intr-o criza profunda de personalitati capabile sa mobilizeze electoratul. Si daca mai adaugam si imaginea proasta a partidului din ultimul timp, numai o persoana activa, dar si extrem de controversata, precum Elena Udrea ar putea candida la o functie de asemenea importanta. Asta nu inseamna obligatoriu ca va si castiga.

In ceea ce priveste partidele politice, lucrurile sunt extrem de echilibrate intrucat situatia economica a Capitalei difera foarte mult de cea a restului tarii. Iar argumentele electorale care functioneaza perfect in alte parti ale tarii (galeti, umbrele, atacuri in presa, zahar, ulei) sunt mai greu de folosit in Capitala. Plus ca si absenteismul este deosebit de ridicat. 
Eu cred ca majoritatea in Consiliul General va fi castigata de gruparea care va reusi sa-si mobilizeze la urne cat mai bine electoratul.

Pronosticul meu este urmatorul: desi agitatia partidelor este maxima, marele castigator va fi Sorin Oprescu iar in Consiliul General nimeni nu va avea majoritatea absoluta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro