toateBlogurile.ro

duminică, 13 martie 2011

Basescu - Sarkozy 1-1

Poziţia preşedintelui Traian Băsescu la summitul european de vineri, consacrat situaţiei din Libia, ar fi determinat o ieşire nervoasă din partea preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy,ceea ce a făcut-o pe cancelarul german Angela Merkel să intervină şi să facă un apel la calm.

"Informatiile sugereaza ca presedintele roman a formulat dubii asupra credibilitatii rebelilor in timpul discutiilor liderilor UE, generand o noua izbucnire din partea lui Sarkozy si determinand-o pe Angela Merkel sa faca un apel la calm", scrie EU Observer.


Aceeasi pozitie au avut-o si reprezentantii Bulgariei.

Se pune intrebarea: "A facut Presedintele o noua gafa politica?" Evident nu. Sarkozy, intr-un gest de bravura politica s-a grabit sa recunoasca Consiliul National de Tranzitie din Libia ca singurul reprezentant legitim al poporului libian, insa nici o alta tara din UE nu a procedat asemanator si motive sunt multe. Insa principalul motiv este ca din acest Consiliu fac parte fosti demnitari de prim rang ai regimului Gaddhafi, printre care si fostul ministru al "justitiei" din Libia, sub mandatul caruia 5 infirmiere bulgare care lucrau in Libia au fost condamnate la moarte pentru presupusa infectare cu virusul HIV a cca 400 de bebelusi. Pana la urma infirmierele bulgare au fost eliberate in schimbul a 60 de milioane de dolari, insa Franta, prin doamna Bruny-Sarkozy si-a bagat nasul in aceasta afacere, fara sa fie contactate autoritatile bulgare, aducand mari prejudicii negocierilor bulgaro-libiene de atunci.



Presedintele Basescu a procedat foarte corect abtinandu-se de la a recunoaste acest Consiliu si deasemenea s-a declarat impotriva unei eventuale interventii militare in Libia.

"In acest moment, România nu susţine o soluţie militară în Libia. Considerăm că poate fi o eroare politică majoră"
"Am considerat că rangul maxim pe care îl poate avea acest consiliu este de interlocutor", a spus preşedintele Traian Băsescu. El s-a întrebat cât de credibilă poate fi această structură atâta vreme cât în fruntea acestui consiliu se află ministrul justiţiei al lui Gaddafi.
Întrebat dacă România este pregătită să primească refugiaţi din nordul Africii, preşedintele Băsescu a răzpuns zâmbind: "Este o problemă a statelor din Spaţiul Schengen", intepandu-l direct pe Sarkozy, principalul oponent al admiterii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen.
Facand front comun cu vecinii bulgari dar si cu majoritatea statelor europene, Presedintele a sanctionat politica externa a lui Sarlozy, o politica facuta de acesta numai si numai pentru strangerea de capital electoral in vederea viitoarelor alegeri din Franta

4 comentarii:

  1. Orice incearca Sarkozy, se loveste de Basescu. Vrea sa expulzeze romii, se izbeste de Basescu.

    Vrea sa recunoasca guvernul rebelilor din Libia. se izbeste de Basescu.

    Cred ca va incepe sa aiba cowsmaruri :-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Sarkozy, în grandomania lui, a facut primul pas necesar. La dracu', şi un ceas cu cuc ar fi preferabil lui Gaddafi. Churchill afirma, în timpul războiului, ceva de genul; daca aş afla că dl. Scaraoschi s-ar putea alia cu noi împotriva domnului Hitler, cu siguranţă aă renunţa la anumite prejudecăţi împotriva acestuia (a primului !).

    E clar că Sarkozy recită versuri albe, nu ar fi capabil să aducă portavionul Clemenceau în faţa coastei libiene şi sa înceapă raiduri aeriene. Tot SUA ar trebui să mişte ceva, dar cu Barry Soetoro în funcţie, cam greu...

    RăspundețiȘtergere
  3. In principiu toata lumea este de acord ca Gaddhafi trebuie inlocuit. Acum depinde ce pui in loc? Este preferabil un "Ilie Verdet" sau un "Iliescu" al lor?. Experianta romaneasca spune ca nu.
    In ceea ce priveste pe Sarkozy, dupa parerea majoritatii francezilor, a multor lideri politici mondiali precum si a mea personala, palaria de Presedinte al Frantei este mult prea mare pentru acest urmas al unui emigrant de origine fino-ugrica.

    RăspundețiȘtergere
  4. @RiddicK

    Dar daca in loc de cuc atasat la ceas ai o bomba?

    RăspundețiȘtergere

toateBlogurile.ro