toateBlogurile.ro

joi, 14 aprilie 2011

Reducerea numarului de spitale, o masura necesara.

La data de 30.06.2009, CNAS avea contracte cu 502 spitale din toata tara ( sursa aici ) ceea ce inseamna, scazand pe cele 38 din Bucuresti (sursa aici), o medie de aproximativ 11 spitale pe judet. Aproximativ jumatate dintre acestea sunt spitale comunale, slab dotate atat sub aspectul aparaturii cat mai ales al personalului de specialitate, foarte multe posturi fiind ocupate de medici pensionari, platiti cu ora.

Conform INS la 1 ianuarie 2010 populatia Romaniei era de 21.462.000 de locuitori. Dintre acestia, aproximativ 3.000.000 lucreaza in strainatate, ramanand aproximativ 18.500.000 in tara. 
Un calcul simplu arata ca la nivelul anului 2010, exista un spital la aproximativ 37.000 de oameni. Ceea ce este acceptabil.


Dar...
Jumatate dintre pacientii spitalelor bucurestene provin din Provincie (sursa aici ). Aceeasi situatie se intampla si in celelalte orase care au clinici universitare unde aproximativ o treime dintre pacienti provin din alte judete ( exemplu Iasi aici ). Dintre cei ramasi, majoritatea se trateaza la Spitalele Judetene, Spitalele Municipale, Spitalele Militare, Spitalele CFR. 

Atata timp cat majoritatea covarsitoare a populatiei se trateaza in maxim 150 de unitati medicale, ce rost mai au spitalele comunale? Pe cine trateaza ele si mai ales ce boli pot ele trata? O raceala? Pai pentru aia exista peste 11.000 de medici de familie.

Propaganda antiguvernamentala a facut tot posibilul sa prezinte desfiintarea catorva spitale nerentabile sau situate la  o aruncatura de bat de marile orase ca o drama nationala, recurgand la manipularile binecunoscute ca aceasta:


Deasemenea "formatori de opinie" de genul lui Striblea, Soviani, Badea, Grecu au tot incercat sa prezinte faptele ca pe un dezastru insa si-au furat-o de unde se asteptau mai putin ca de exemplu de la doamna profesor doctor Monica Pop la Realitatea TV (transcriptul emisiunii aici) sau la 10TV si surpriza cea mai mare...de la Victor Ponta la Realitatea TV .


UPDATE: Realitatea TV a blocat clipul pe youtube. Probabil, singura data cand a facut asta. Prietenii stiu de ce...;)
Noroc ca nu stiau si de altele care au aparut ca ciupercile dupa ploaie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro