toateBlogurile.ro

joi, 14 aprilie 2011

Dan Voiculescu si aritmetica electorala

Zilele trecute Felix Voiculescu, neavand probabil ce face si pe cine turna la Securitate, dupa ce i-a dat directive lui Ciutacu in privinta manipularii cu Procurorul General, s-a apucat sa faca niste calcule pe blogul lui scris de altii. Insa rezultatul i-a dat cu virgula.

"Daca USL ar fi existat în 2008, scorul său potential ar fi fost de 52%. Tinand seama de modul de distribuire a mandatelor in actualul sistem electoral (in care, spre exemplu, candidatul care obtine 50% plus 1 câştigă colegiul) USL ar fi obtinut 342 de mandate, PDL 79 de mandate, UDMR 31 de mandate, iar Minoritatile 18 mandate.
In urma politicii agresive de racolari, PDL are, in prezent, 172 de parlamentari. In 2012, chiar daca, prin absurd, ar mai obtine 33% din voturi, PDL şi-ar asigura doar 80 de mandate. Implicit, 92 dintre actualii parlamentari PDL vor rămâne fără mandat. În schimb, în cazul în care PDL va obtine maxim 15% din voturi, asa cum estimează toate sondajele, va avea aproximativ 50 de mandate, iar numărul parlamentarilor actuali care vor ramane fara mandat va ajunge la 120."


Dupa cateva zile a venit si cu un exemplu concret:
"La alegerile din 2008, s-au inregistrat urmatoarele rezultate:

-        Ion Minzina PSD +PC 48.3% 9917 voturi.

-        Sorin Pandele PDL 32.13% 6597 voturi – castigator.

-        Daniel Marius Crisan PNL 7.76% 1595 voturi.

Desi s-a clasat pe locul doi, domnul deputat Pandele, de la PDL, a castigat la redistribuire pentru ca niciunul dintre candidatii din colegiu nu a obtinut 50% plus 1. Insa, daca adunam voturile PSD, PC si PNL, obtinem un rezultat de peste 55% pentru actuala Uniune Social Liberala. Asadar, in contextul actual, sansele candidatului PDL dispar."

Ce nu spune insa Felix:
1. Alea 55% sunt voturile date pentru 2 candidati nu pentru unul. Dupa cum stie toata lumea, in politica 1+1 nu fac 2. Iar in cazul PSD a facut intotdeauna mult mai putin.
Daca ar fi facut, Iliescu, Nastase si Geoana ar fi castigat alegerile prezidentiale in anii in care au pierdut.
2. Sistemul electoral este aproape "uninominal" si vor conta foarte mult candidatii si nu partidele.
3. Voturile nu se pierd. Si daca intr-un colegiu castiga cineva din primul tur, voturile contracandidatilor se transfera celorlalti candidati din judet sau din tara. Astfel este mai mult decat posibil ca alt candidat USL, care a obtinut 49,99% din voturile exprimate, sa ramana cu destiul in gura si sa iasa parlamentar unul cu 10%.
4. Candidatii propusi de PC oricum vor fi ultima roata la caruta si nu vad care ar fi oamenii aia ai PC-ului care sa convinga electoratul.
5. Sunt tare curios, ce rezultat va obtine chiar Felix, pentru ca absolut toti contracandidatii din colegiul lui nu trebuie decat sa aduca aminte electoratului ce nenorociri a facut omul asta toata viata lui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro