toateBlogurile.ro

sâmbătă, 23 aprilie 2011

Vinerea Mare. Cold was the ground

Ziua in care Iisus a murit pe cruce. Singuratatea apostolilor, care trebuiau sa se ascunda de oameni („Nu eşti cumva unul dintre ucenicii Lui, nu-i aşa?”. „Nu sunt”) si pentru care totul parea ca se prabusise.

In 1927, un cantaret negru orb a inregistrat cantecul "Dark was the night, Cold was the ground" (Intunecata era noaptea, Rece era pamantul) in care vorbeste despre acest moment al singuratatii supreme. Nu este decat un murmur care se repeta, dar care vorbeste mai elocvent decat o mie de carti.

Blind Willie Johnson s-a nascut sarac in 1897 si a fost orbit la varsta de 7 ani cand mama lui a aruncat cu soda in timpul unei certe conjugale in directia tatalui sau. Acesta il trimitea sa cante pe strada ca sa castige bani. A devenit un predicator ambulant care credea cu adevarat si unul din cei mai importanti cantareti de blues ai Marii Depresiuni. Puterea lui de a misca sufletele cu muzica a fost recunoscuta, si a fost arestat pentru instigare la revolta pentru simplul fapt ca a cantat "If I Had My Way I'd Tear the Building Down" in New Orleans.

Blind Willie Johnson avea sa moara in 1945, fara un ban in buzunar, dormind in ruinele casei sale care arsese cu doua saptamani inainte, dar niciodata nu poti sa stii pana unde vor ajunge faptele tale, daca sunt exceptionale, si ce rezultate vor avea ele.

Din muzica sa s-au inspirat apoi sute de artisti, inclusiv Led Zeppelin si Beck. Cantecul "Dark was the night, Cold was the ground" a fost inregistrat pe discul de aur din capsula Voyager, o colectie de muzica si imagini care calatoreste in afara sistemului solar, ca un ambasador catre o civilizatie extraterestra. Daca cineva vreodata va porni discul, aceasta este melodia care se va revarsa in infinitul spatiului cosmic.Pentru ca sa va dati seama de maiestria cantaretului: ceea ce ati auzit nu a fost o orchestra, ci un negru orb si chitara lui.

3 comentarii:

  1. Pace!
    Sarbatori fericite!
    Numai bine celor patronati de Sf. Gheorghe si sanatate maxima tuturor!

    RăspundețiȘtergere

toateBlogurile.ro