toateBlogurile.ro

miercuri, 25 ianuarie 2012

PDL a pierdut ca Ceausescu

Prelungirea austeritatatii si dupa achitarea datoriilor la FMI (aprile 1989) i-a fost fatala lui Ceausescu.

La fel ca si acesta, PDL a prelungit austeritatea 5 minute dupa ce nu mai era necesara.

In 2012, guvernul avea resurse pentru marirea salariilor bugetare cu 5%.

Dar a preferat sa nu le mareasca imediat.



Ceausescu a introdus austeritatea pentru ca sa plateasca datoriile la FMI, si a terminat de achitat tot in aprile 1989. In uralele multimii aduse la eveniment, a anuntat ca Romania este independenta. Daca atunci ar fi dat un pic liber la consum, poate mai traia si astazi.

Dar nu. Totul a ramas la fel de cenusiu.

Ion Coman era secretarul Comitetului Central al PCR, responsabil de gospodaria de partid.

"În discuţia pe care am avut-o eu cu el în octombrie 1989, în urma unei situaţii mai deosebite a temperaturii, spunându-i «Există un pic de nemulţumire, daţi un pic de căldură, pentru că e frig, în special pentru cei mici», răspunsul lui a fost: «Mai răbdăm încă puţin, avem două miliarde de dolari în bancă, avem creanţe de 5-6-7 miliarde de dolari, facem noi o bancă şi dăm noi cu dobândă mică ţărilor în curs de dezvoltare»".

Asta l-a costat viata.

Anul asta, au fost discutii in PDL pentru ca au reusit sa declanseze cresterea economica, peste nivelul prognozat de analisti (1%, si de fapt a fost 2,2%). Cresterea asta peste asteptari permitea cresterea cu 5% a salariilor bugetare.

Din pacate cei care au propus asta au fost taxati de populisti. Daca o faceau le luau painea din fata agitatorilor USL si ii lasau singuri in piata.

Acum realitatea e ca urmatorii care vin la guvernare pot face aceasta crestere imediat, si este prea tarziu pentru ca PDL sa o mai faca acum.

Cand se vor invata politicienii ca romanii nu sunt nemti sau japonezi ca sa suporte eforturi pe termen lung?

surse:
http://www.gandul.info/reportaj/ceausescu-bancherul-lumii-cum-au-recuperat-baietii-destepti-banii-pe-care-alte-tari-ii-datorau-statului-si-ce-a-primit-romania-in-schimbul-a-8-miliarde-de-dolari-orez-si-bancuri-proaste-8248023

4 comentarii:

  1. pobabil ca niciodata....urasc politica si politicienii

    RăspundețiȘtergere
  2. Oare mai poate poporul asta sa suporte? Din 1965 pana in 1989 (e prea putin?) a tot suportat. Dupa 1989 a crezut ca s a sfarsit dar de atunci aude acelasi lucru: "E greu, trecem printr o perioada dificila dar..." DAR ce? cat sa mai suporte, in cine sa mai aiba incredere?

    RăspundețiȘtergere

toateBlogurile.ro