toateBlogurile.ro

joi, 22 decembrie 2011

A venit nota de plata pentru guvernarea Tariceanu

In 2012 Romania va trebui sa plateasca 16 miliarde de euro, pe care nu-i are. Este primul varf al datoriei externe care apare in timpul crizei.

Prima precizare este extrem de importanta:

1. Deficitul pe care vor sa faca “dezvoltare” liberalii nu e gratis: sunt bani pe care Romania nu ii are, nu ii vin din taxe, dar ar vrea sa-i cheltuie. Banii astia nici nu se tiparesc, fiindca s-ar produce inflatie si alte dezechilibre aberante: se imprumuta de pe pietele internationale, cu o dobanda care variaza (in ultima vreme e intre 5-7%).

2. Haide sa vedem cam ce valoare are deficitul asta. De ex deficitul preconizat pentru anul viitor: 1,9% din PIB = 2,5 miliarde de euro, bani pentru care Romania trebuie se va imprumuta. Pe viitor Basescu vrea deficitul de 0,5% stabilit prin noul acord european, dar deocamdata ramane bugetul deja votat in Parlament. Astia sunt 2,5 miliarde din 16 miliarde.

3 Banilor imprumutati de la FMI de Basescu nu le-a venit inca scadenta. Romania nu ii va plati anul viitor (inca) nimic. Restul de datorie de pana la 16 miliarde provine din alta parte.

3. Restul de 13,5 miliarde de euro sunt datoriile facute de Tariceanu in 2007-2008, cand s-a mers pe un deficit enorm de 5,4% din PIB (de trei ori mai mare decat cel de 1,9% de acum, si in plus raportat la un PIB care era mult mai mare inainte de criza).

4. De atunci Romania intrata in criza nu a mai avut bani in plus ca sa plateasca aceste datorii. In loc sa le plateasca, le-a "rostogolit", luand alte imprumuturi (cu dobanda mai mare!) ca sa le plateasca. Astfel, datoria a crescut.

4. Banii bagati in economie prin deficit de catre Tariceanu au disparut ca apa in nisip, mergand pe Loganuri cumparate cu 10.000 de euro/buc si alte aberatii. Nici una din asa zisele "investitii" ale PNL nu a rezistat in criza.

5. Pupati-i in koor pe PNL si votati-i din nou daca sunteti prosti. Pana acum va costa 13,5 miliarde de euro, nota de plata a Romaniei pentru guvernarea Tariceanu.

sursa: http://www.realitatea.net/basescu-romania-trebuie-sa-se-imprumute-cu-16-miliarde-de-euro-in-2012_894475.html

12 comentarii:

  1. Dragut blog.

    Pentru mine toti, dar absolut toti din politica, partide, guverne etc sunt borfasi. Si cei buni si cei rai. aia buni, fiindca nu au iesit in fata sa-i demmaste pe aia rai. Sau au facut-o cu jumatati de masura.

    Toti si-au papat si-si papa linistiti averile furate.

    Deci nu ai cu cine sa votezi. Eventual sa se adune aia care vor sa traiasca intr-o societate corecta si transparenta, chiar daca pierd din privilegiile actuale, daca sunt asa ceva. Eu as fi. Si sa facem noi un partid.

    Dar slabe sanse de solidaritate. Si nici nu te vor lasa sa te dezvolti, securitatea, televiziunile etc.

    RăspundețiȘtergere
  2. @anonim

    haide sa facem cunoscuta porcaria: pe facebook, pe orice. Oamenii au impresia ca politica consta in niste vorbe, si gata. Ori dimpotriva, uite ca dupa un guvern cretin, noi platim nota de plata.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Emil Stoica

    multumesc pentru apreciere. Exista un asemenea proiect, cauta nouarepublica.ro

    RăspundețiȘtergere
  4. nu cred ca vin 13 miliarde din 2008.eu zic ca vin din 2009 mai bine de jumatate.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mie nu prea-mi place cuvantul "cred", ca nu suntem la biserica sa "credem". E nevoie de credinta in lipsa faptelor, ori in acest caz exista fapte.

    1. Avem o declaratie a presedintelui tarii care spune explicit ca cele 13,5 miliarde vin din 2007-2008.
    2. PNL care da atatea declaratii impotriva lui Base pt orice de data asta a tacut.
    3. Un postac PNL de pe bizi day care mi-a atacat articolul recunostea totusi 10 miliarde de euro datorie Tariceanu. Rostogoliti, astia se transforma in 13,5 destul de repede. Si Boc nu a avut bani ca sa ii achite cand a venit la putere.

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga MacGregor,
    dupa discutzia pecare o avuram pe blogu' lui moise guran, ma ashteptam sa mai repari ceva, prin punctele esentziale ale acestui post.
    Ashadar, datoria publica TOTALA a Romaniei este de cca 30 md de euro. Datoria catre FMI - eshalonata pe 5 ani, daca nu ma inshel - este oricum in sarcina BNR (singura, de altfel, care a beneficiat de pe urma ei, cu exceptzia a 2 transhe, cca. 3 md euro, care s-au dus la bugetul de stat. Precizez, pentru expertzii in economie, care cred ca ceea ce zboara se shi mananca shi care viseaza ca banii de la FMI se pot duce in pensii, salarii sa invetitzii, ca NU, nu este asha: peste tot in lume, banii de la FMI merge la Banca Centrala - cu unele exceptzi minore cum a fost shi asta a noastra cu ale 2 transhe care s-au dus la Buget - shi ca in mai toata Europa, Bancile Centrale NU au voie sa finantzeze bugetul de stat. Aici este de faptbuba, dar nimeni nu vorbeshtedespre ea, shi nu din intamplare. Itzi potzi da seama cat de educat economi este cineva, numai daca il auzi spunand ca banii de la FMI se duc pe pensii ori salariii... E o ogomanie mare ca casa... iar ai noshri politiciei shi ziarishti, ca sa nmai vobim de bloggeri, o comit cu voluptate, incurajatzi de acei putzini care shtiu cum devine cazu', dar nu spun nimic).
    No, cele 16 md de euro sunt NEVOIA Romaniei de finantzare (ceea ce e altceva decat ceea ce a scris domnia ta acilea pe blog). Spre comparatzie, anu' asta, ermnai tre' sa se imprumute - din acelashi motiv - cu 250 md de euro (adica de 2 ori PIBul Romaniei, adica doar o optime din datoria publica a Germaniei sau exact cat era datoria greaca atunci cand a izbucnit isteria cu "criza datoriei suverane") shi n s-a trezit nimeni sa zbiere ca Germania ar fi in faliment (cu 2 trilione de euro datorie publica,a treia din lume ... oare cum o fi???). Donul preshedinte a facut o mica prirueta logica amestecand laolala cateva lucrui diferite: nevoia de finantzare a statului roman (ca orcaruistat european,de cand Bncile Centraleau devenit independente, din anii 70 incoace. La noi, BNR e independenta e prin 2003, dca nu ma ishel), serviciul datoriei publice (a bugetului de stat, care e separata de datoria, tot publica, a BNR... Sunt aici nishte golanii dete doare mintea), incluzand rotogolirea datoriei (lucru care iarashi, se intampla peste tot in lume de cand Bancile Centrale au devenit independente, dar asta, iarashi, e un subiect despre are nu e prea discuta, shi nu din intamplare... Inchipuietzi ce ar fi daca Germania s-a hotari sa plateasca intr-o data ci 80% din PIB cu car s-a imrumutat in 70 incoace... Ca shi Romania, ca shi Grecia ca shi USA, Germania imprumuta sh rostogoleshte. Toata lumea shtie asa, numai ca Frau Merkel nuo prea spune, atunci cand peroreaza despre cumpatare shi austeritate).
    Domnul presedinte facut acea declaratziecu un scop pecis - pentru a-shi justifica vitoarea politica de austeritate, agitand bau-baul datoriei publice, care este un bau bau ct se poate de real, numai ca problemel stau altfel dcat le prezinta domnia sa.
    Ma opresc aici - tzi-am dat suficente dte spre o cercetare a cauzlor profunde a porcariei pe cae o traim.
    PS Nu sunt nici postac, draga McGegor, nici PNL (chiar nu fac politica, shi chiar nu sunt membru de partid). E pacat sa itzi categoriseshti partenerii de discutzie cu epitete gratuite.
    Eu am intervenit in discutzie la momentul acela fiindca tu ai sus ca vom plati in doi ani o datore externa de 16 miliarde deeuro plus inca 20. Adica mai multa decat datoreza statul roman plus banca natzionala, la un loc, sh eshalonate pemai mult de doi ani.

    RăspundețiȘtergere
  7. ok, hai sa zicem ca esti de buna credinta.

    In cazul concret al deficitului lui Tariceanu, cum ajung banii imprumutati de BNR in buget?

    Sa zicem ca s-au bagat in deficit ca sa construiasca autostrazi - ups nu merge - ca in fine au cumparat Loganuri in valoare de 10 miliarde de euro, bani pe care nu-i aveau. Loganurile se livreaza, guvernul nu are bani sa le achite. BNR se imprumuta cu 10 miliarde de euro + 6% dobanda ca acopere deficitul. Cum ajung banii astia la cel care a vandut masinile?

    RăspundețiȘtergere
  8. 16 + 20? unde in text? N-am zis decat de 16.

    RăspundețiȘtergere
  9. "BNR se imprumuta cu 10 miliarde de euro + 6% dobanda ca acopere deficitul. "- greshit,total. BNR (ca orice Banca centrala) NU are voie sa acopere deficitul de stat.
    Plus ca gresheshti iarasi cand spui despre dobanda banilor de la FMI: e d 3,5%, nu 6(chiar shi asha este enorm, shi aisa vezi de ce. Dobanda cheie a BNR este de 6%, ceea ce inseamna ca bancile private (singurele ce au dreptul de a imprumuta guvernul, shi in Rmania shi oriunde in Europa) imprumuta Guvenul (direct sau prin cumparare de bonduri) cu 7% (inainte de Craciun cu 6,8).
    Dobazile astea sut pe LEI(eceptad cea a FMI-ului).
    and stul roman se imprumuta in euro, bancle il taxeaza cu4,%-5%.
    Shi asha ca o sa te og sa retzii bine: singura sursa de lichidiatzi a oricari stat (nu doar Romania) este imprumutul la bancile private (-de ce crezi tu ca Germania se imprumuta cu 250 md de euro doar unul asta????), shi asta tocmai pentru ca Banca Central (la noi - BNR) find independenta NU are voie (shi nici chef preupun eu) sa imprumute bugetul de stat. Banca Centrala ofera cel mai bun creditde pe piatza (la dobanda minima, adica 0,2% in USA,1% la BCE, 6% i Romania - shi potzi sa te intrebi de ce e la noi 6 shi la ei 1...)dar NU statului, ci DOAR BANCILOR.

    Acum, daca eshi atent shi te uitzi un pic in jur, ai sa intzegi ca nu e vorba doar de tariceanu ci de oricare guvern european.
    Banca Centrala imprumuta bancile, iar ele imprmuta statul.
    Acum pricepi care e de fapt treaba cu "datoriile suverane"?

    PS De ce crezi tu ca Marea Britanie a fost ultima" mare putere" care a tzinut cu dintzi de Banca Centala? Banca Frantzei a devenit "independenta" in 1970, Banca Angliei abia in 1997. In 1997 UK datora 37% din PIB. zece ani de indeendentza a bancii centrale, UK datoreza 67%...

    Adrian D.

    RăspundețiȘtergere
  10. mersi mult pentru lamuriri. Bineinteles ca raspunsurile creeaza alte intrebari.

    Nu sunt de specialitate, dar stii ce imi evoca lantul asta lung de imprumuturi?

    http://trcs.wikispaces.com/file/view/noose.jpg/66745319/noose.jpg

    RăspundețiȘtergere
  11. asa cum spune si un alt cititor eu nu am incredere in ei si cred ca sunt niste borfasi

    RăspundețiȘtergere

toateBlogurile.ro