toateBlogurile.ro

duminică, 28 august 2011

Steve Jobs: discursul de la Stanford 2005

Steve Jobs este unul din eroii secolului XX pentru ca a inventat primele calculatoare personale, mac-ul, i-pod-ul si tableta. Recent a demisionat din conducerea Apple pe motive de sanatate, si este posibil sa moara.



Sunt onorat sa fiu cu voi la ceremonia de absolvire in una din cele mai bune universitati din lume. Eu niciodata nu am absolvit vreo facultate, azi sunt mai aproape de o ceremonie de absolvire decat am fost vreodata. Astazi vreau sa va spun 3 povestiri din viata mea. Atat - 3 povestiri. Nu e mare lucru.

Prima poveste este despre a face conexiuni intre puncte cu o linie.

Am renunţat la Reed College după primele şase luni, dar am rămas în facultate ca un student fara drepturi încă 18 luni, după care am plecat. De ce am renunţat?

A început înainte de a mă naşte. Mama mea biologică a fost o tânără necăsătorită, absolventă de facultate care a decis să mă dea spre adopţie. A dorit să fiu adoptat de către doi absolvenţi de facultate şi a aranjat în aşa fel încât la naştere să fiu adoptat de un avocat şi soţia lui. Doar că atunci când m-am născut ei s-au răzgândit şi au spus că îşi doresc o fetiţă. Aşa că părinţii mei, care erau pe lista de aşteptare, au primit un telefon în mijlocul nopţii şi au fost întrebaţi dacă îşi doresc un băiat, iar răspunsul lor a fost afirmativ. Mama mea biologică a aflat mai târziu că mama adoptivă nu a terminat niciodată facultatea, iar tatăl meu nu a terminat liceul. A refuzat să semneze actele finale de adopţie. A făcut-o câteva luni mai târziu când părinţii mei i-au promis că într-o zi voi merge la colegiu.

La 17 ani am mers la facultate. Dar din naivitate am ales o facultate care era aproape la fel de scumpă ca şi Stanford şi toate economiile părinţilor au fost cheltuite pe studiile mele. După şase luni, nu am mai înţeles rostul facultăţii. Nu aveam nicio idee despre ceea ce aş vrea să fac în viaţă şi nici felul în care facultatea m-ar putea ajuta să îmi dau seama ce îmi doresc. Şi uite aşa am cheltuit toţi banii părinţilor, pe care îi strânseseră o viaţă întreagă. Am decis să renunţ şi să cred că totul va fi OK. A fost destul de înspăimântător la acea vreme, dar privind în urma a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o vreodată.

Nu a fost totul frumos. Nu am avut unde să dorm, dormeam pe podea in camerele prietenilor, colectam sticle de Coca Cola pentru 5 cenţi pe care îi strângeam ca să îmi cumpăr mâncare, mergem 7 mile pe jos, în fiecare duminică seara pentru a primi cea mai bună masă dintr-o săptămână, la templul Hare Krishna. Iubeam mâncarea aceea. Şi tot ce am îndurat pentru a-mi urma curiozitatea şi intuiţia s-a dovedit a fi nepreţuit mai târziu. Să vă dau un exemplu:

Reed College în acea vreme oferea cele mai bune cursuri de caligrafie din ţară. În campus orice poster, fiecare etichetă de pe sertare era scrisă de mână cu o caligrafie impecabilă. Pentru că am renunţat şi nu trebuia să particip la orele obişnuite, am decis să mă duc la cursurile de caligrafie pentru a învăţa să scriu frumos.

Am învăţat despre serif şi fonturi san serif, despre cum să las anumite spaţii între diferitele combinaţii de litere. A fost frumos, istoric, artistic, subtil într-un mod în care ştiinţa nu poate surprinde şi mi s-a părut fascinant.

Nimic din toate aceste nu aş fi crezut că să vor avea o aplicaţie practică în viaţă. Dar 10 ani mai târziu, când făceam proiectul primului computer Macintosh totul mi-a revenit în minte. Şi am proiectatul totul în Mac. Acesta a fost primul calculator cu tipografie frumoasă. Dacă nu aş fi ales un singur curs la colegiu, Mac nu ar fi avut niciodată mai multe tipuri de caractere sau fonturi proporţional distanţate. Şi cum Windows doar a copiat Mac-ul, e de la sine înţeles că niciun calculator personal nu ar fi avut asta. Dacă nu renunţam la facultate, nu aş fi luat niciodată cursuri de caligrafie şi calculatoarele poate nu ar fi avut tipografia minunată pe care o au. Bineînţeles era imposibil să fac conexiunea între aceste puncte, uitându-mă înainte în timpul facultăţii, dar era foarte , foarte clar uitându-mă înapoi după zece ani.

Nu puteţi să faceţi conexiuni între puncte privind înainte ci doar privind înapoi. Deci trebuie să credeţi că punctele se vor conecta cândva în viitor. Trebuie să credeţi în ceva - destin, viaţă, karma, orice. Acestă abordare nu m-a dezamagit niciodata şi a făcut toată diferenţa în viaţa mea.

A doua poveste este despre iubire si pierdere.


Am fost norocos; am aflat ce îmi doresc să fac devreme în viaţă. Woz şi cu mine am început să lucrăm la Apple în garajul părinţilor mei când aveam doar 20 de ani. Am muncit mult şi în 10 ani Apple a crescut de la două persoane într-un garaj la o companie de 2 miliarde de dolari cu peste 4000 de angajaţi.

Tocmai lansasem cea mai bună creaţie a noastră Macintosh, cu un an înainte, şi tocmai împlinisem 30 de ani, când am fost concediat. Cum poţi fi concediat de la o companie pe care tu ai creat-o? Când Apple a crescut am angajat pe cineva pe care îl credeam suficient de talentat să conducă compania cu mine, iar în primii ani lucrurile au mers bine. Dar viziunile noastre au început să fie diferite. Consiliul nostru de administraţie a decis ca el să rămână. Deci la 30 de ani am plecat. Tot ce a fost centrul vieţii mele adulte se năruia, am fost devastat.

Nu am ştiut ce să fac pentru câteva luni. Am simţit că am dezagămit generaţiile viitoare şi pe antreprenori. M-am întâlnit cu David Packard şi Bob Noyce şi am încercat să îmi cer scuze pentru că am dat-o în bară atât de rău. Dar a fost un eşec public şi mă gândeam chiar să fug din zonă.

Apoi totul a început să se lumineze- eram încă îndrăgostit de ceea ce făceam. Evenimentele de la Apple nu au schimbat asta. Am fost respins, dar încă iubeam ceea ce făceam. Aşa că am decis să o iau de la căpăt.
Nu am văzut asta atunci, dar faptul că am fost concediat de la Apple a fost cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat. Greutatea de a fi un om de succes a fost înlocuită cu uşurinţă unui începător, mai puţin sigur pe orice. M-a eliberat să intru în cea mai creativă perioadă a vieţii mele.

În următorii cinci ani am început să pun pe picioare o companie numită NeXT, o altă companie numită Pixar şi m-am îndrăgostit de femeia care mi-a devenit soţie. Pixar a creat primele filme animate pe calculator, Toy Story, este şi acum cea mai de succes animaţie de studio din lume. Apple a cumpărat NeXT, m-am întors la Apple şi tehnologia pe care o dezvoltăm la NeXT este în centrul renaşterii companiei Apple. Iar eu şi Laurene am avut o familie minunată împreună.

Sunt aproape sigur că nimic din toate astea nu s-ar fi întâmplat dacă nu eram concediat de la Apple. A fost un medicament îngrozitor, dar cred că pacientul avea nevoie de el. Câteodată viaţa te loveşte cu o cărămidă în cap. Dar nu îţi pierde speranţa. Sunt sigur că singurul lucru care m-a făcut să merg înainte a fost faptul că iubeam ceea ce făceam. Trebuie să găseşti ceea ce iubeşti. Şi e un lucru valabil atât pentru muncă, cât şi pentru persoana iubită. Munca îţi va ocupa o mare parte din viaţă şi singura modalitate de a fi satisfăcut este să faci ceea ce crezi că e o muncă bună pentru tine. Şi singura modalitate de a face o treabă bună e să iubeşti ceea ce faci. Dacă nu ai găsit-o încă, caută în continuare. Nu aştepta. Inima ta va şti atunci când o vei găsi. Şi ca şi o relaţie grozavă, va fi tot mai bună şi mai bună cu trecerea anilor. Deci caută până când o vei găsi. Nu aştepta.

A treia mea poveste este despre moarte


Când aveam 17 ani am dat peste un citat care zicea cam aşa: Dacă trăieşti fiecare zi ca şi cum ar fi ultima într-o zi cu siguranţă vei fi bun". M-a impresionat atunci şi în ultimii 33 de ani, m-am uitat în oglindă, în fiecare dimineaţă şi m-am întrebat " dacă azi ar fi ultima zi a vieţii mele, aş face ceea ce voi face azi?" Şi de fiecare dată când răspunsul începea cu un "Nu", mai multe zile la rând, ştiam că trebuie să schimb ceva.

Amintindu-mi că voi muri curând a fost cel mai bun instrument pe care l-am avut şi care m-a ajutat să fac alegerile importante din viaţa mea. Pentru că aproape orice - toate aşteptările, toată mândria, toată frica de lucrările jenante sau de eşec - toate aceste lucruri pălesc în faţa moarţii, lăsând doar lucrurile importante. Amintindu-ţi că vei muri este cea mai bună metodă de a evita să cazi în capcana gândului că ai ceva de pierdut. Eşti deja fără protecţie. Nu există niciun motiv să nu îţi urmezi inima.

În urmă cu câţiva ani am fost diagnosticat cu cancer. Mi-am făcut o investigaţie la 7.30 dimineaţa şi ecografia a aratat clar că am o tumoare la pancreas. Nici nu ştiam ce e pancreasul. Doctorul mi-a spus că e un tip de cancer incurabil şi că voi mai trăi între trei ani şi şase luni. Medicul m-a sfătuit să merg acasă şi să îmi pun afacerile în ordine, mesajul codat al doctorilor care spune să te pregăteşti de moarte. Înseamnă să le spui copiilor tăi în câteva luni ceea ce ai vrea să le spui în următorii zece ani. Înseamnă să te asiguri că totul e în ordine pentru a fi cât mai simplu pentru familia ta. Înseamnă să le spui adio.

Am trăit cu acest diagnostic. Mai târziu mi-au făcut o biopsie din tumoare. Eu eram sedat, dar soţia mea care era acolo mi-a povestit, că atunci când au examinat celulele, medicii au început să plângă pentru că s-a dovedit a fi o formă foarte rară de cancer la pancreas care se poate vindeca după o operaţie. Mi-am făcut operaţia şi acum sunt bine.

De data aceasta am fost cel mai aproape de moarte şi sper să rămâna aşa pentru câteva decenii. Trăind asta pot să spun că moartea e un concept util, dar pur intectual:

Nimeni nu vrea să moară. Chiar şi oamenii care vor să ajungă în Rai nu vor să moară ca să ajungă acolo. Şi moartea e o destinaţie pe care toţi o împărtăşim. Nimeni nu scapă de ea. Şi aşa trebuie să fie, pentru că moartea e cea mai mare invenţie a vieţii. Este agentul care schimbă viaţa. E clar că vechiul trebuie să facă loc noului. Acum tu eşti cel nou, dar într-o zi, nu peste mult timp, vei fi vechi şi vei dispărea. Scuze că sunt aşa dramatic, dar e adevărat.

Timpul tău e limitat, nu îl irosi trăind viaţa altcuiva. Nu trăi blocat în doctrine, care înseamnă să trăieşti după rezultatele gândirii altor oameni. Nu lăsa zgomotul altor opinii să îţi înăbuşe propria voce. Şi cel mai important, trebuie să ai curajul să îţi urmezi inima şi intuiţia. Ea ştie deja ce trebuie să fii. Orice altceva trebuie să fie într-un plan secund.

Stay hungry. Stay foolish.

Cand eram tanar, exista o revista extraordinara numita "Catalogul Intregului Pamant", care a fost una din Bibliile generatiei mele. A fost creata de un tip numit Stewart Brand, nu departe de aici, in Menlo Park, si a a dus-o la viata cu o nuanta poetica. Ea sfarsitul anilor '60, dinainte de computere, asa ca era facuta cu foarfece, masini de scris si aparate foto Polaroid. Era ca un fel de Google in forma tiparita, cu 35 de ani inainte de Google. Era idealista, cu notiuni mari si unelte noi.

Stewart si echipa lui au scos mai multe editii, si cand au incheiat au scos o editie ultima. Erau anii '70, cand eu eram de varsta voastra (a absolventilor de la Stanford). Pe coperta din spate era fotografia unui drum de tara dimineata devreme, genul de drum pe care ai lua-o daca ai fi aventuros. Sub el erau cuvintele: "Stay Hungry. Stay Foolish." "Ramai flamand. Ramai incepator." Era mesajul lor de adio. Sa ramai mereu flamand de nou. Sa ramai mereu incepator. Si era ceea ce mi-am dorit pentru mine toata viata. Si acum, cand voi absolviti, va doresc acelasi lucru.



Ramaneti flamanzi. Ramaneti incepatori.

Va multumesc.

11 comentarii:

  1. Apply 2 to 3 inches of mulch over the plants root system once all
    foliage is removed and discarded. Wear disposable gloves to
    keep from directly touching feces. Sure, you had your occasional exception
    that stupidly borrowed from the local loan shark, but most learned to live on less.



    Feel free to visit my web site mulching

    RăspundețiȘtergere
  2. Hi mates, how is the whole thing, and what
    you would like to say on the topic of this post, in my view
    its really awesome in favor of me.

    My web blog; Juegos Gratis

    RăspundețiȘtergere
  3. I read this article fully on the topic of the resemblance of newest and earlier technologies,
    it's remarkable article.

    Also visit my blog post ... cele mai noi jocuri online

    RăspundețiȘtergere
  4. I'm impressed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog that's both educative and
    entertaining, and without a doubt, you have hit the nail
    on the head. The problem is something that too few men and women are speaking
    intelligently about. Now i'm very happy that I found this in my search for something regarding this.

    my blog: Juegos Online

    RăspundețiȘtergere
  5. What's up friends, good paragraph and good urging commented here, I am in fact enjoying by these.

    Here is my web blog; jocuri gratis masini

    RăspundețiȘtergere
  6. Hello my loved one! I wish to say that this article is amazing,
    nice written and come with almost all vital infos. I would like to look
    extra posts like this .

    Look at my blog jocuri cu pazal

    RăspundețiȘtergere
  7. I like what you guys are usually up too. This type
    of clever work and coverage! Keep up the terrific works guys I've added you guys to blogroll.

    Feel free to visit my web site; jocuri mario super

    RăspundețiȘtergere
  8. I am sure this piece of writing has touched all the internet viewers, its really really
    good piece of writing on building up new web site.

    My webpage - free porn videos that are free

    RăspundețiȘtergere
  9. Thank you for any other magnificent post.
    The place else could anyone get that kind of info in such an ideal means of writing?
    I've a presentation subsequent week, and I'm at the search
    for such info.

    My homepage Juegos Online

    RăspundețiȘtergere
  10. Hey there, I think your blog might be having browser compatibility issues.

    When I look at your blog in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
    I just wanted to give you a quick heads up! Other then
    that, great blog!

    my site Juegos Gratis

    RăspundețiȘtergere
  11. So there are many virtual airlines that you can choose from and be their management.
    Even recommended system specs had difficulties coping with the games demands
    on first launch when flying over the more substantial town locations.
    The latest version, Rollercoaster Tycoon 3, is produced by
    Atari and can be purchased at most retail outlets.
    If you are using your own clubs, clean it with a wet cloth at least every
    2-3 days. In general, it is something manufactured,
    to pretend to be (or simulate), something else more valuable.


    Stop by my page: simulator

    RăspundețiȘtergere

toateBlogurile.ro