toateBlogurile.ro

sâmbătă, 6 august 2011

China catre USA

Agentia oficiala de stiri a Chinei, Xinhua (vocea guvernului):

China are toate drepturile sa ceara Americanilor sa isi rezolve problema datoriilor.

Washinghtonul sa se impace cu idea ca zilele bune in care scapa de propriile dezastre imprumutand bani s-au terminat.

Daca americanii nu fac taieri masive la armata si ajutoare sociale, se poate astepta si la alte coborari de rating.



De ce SUA se poate astepta si la alte coborari de rating, ca si cum China ar avea informatii din interior? Pare chiar o amenintare. Dealtfel Obama a denuntat o "greseala" de 2 trilioane de dolari in calculele Standard & Poor. Greseli de asemenea magnitudine sunt inacceptabile la acest nivel si nu pot insemna decat INTENTIE, a Chinei sau a unei alte parti care vrea sa provoace aceasta criza.

Ce ar avea de castigat China din asta? Foarte simplu, ar face presiuni pentru ca americanii sa isi echilibreze bugetul, ceea ce ar insemna taieri din Aparare si marea retragere militara a SUA, marind sfera in care China poate exercita presiuni militare (Taiwan, Japonia, Coreea de Sud).

SUA au datorii de 55 trilioane de dolari, adica 176.000 de dolar pe cap de locuitor. In acelasi timp, nu castiga din taxe decat decat 3 trilioane venituri pe an.

Ca sa scape de dependenta de imprumuturi, Statele Unite trebuie sa restabileasca bunul-simt care spune ca nu poti cheltui mai mult decat ai.

Oricare ar fi adevarul, China nu ar fi putut pune presiuni pe SUA daca nu s-ar fi vulnerabilizat singuri.

Deci se pare ca Boc a fost inspirat, indiferent de injuraturile Antenelor, care spuneau ca toti ceilalti au gasit masuri creative si, iata, au iesit din criza. De fapt ce au facut: s-au imprumutat din nou cu sume imense ca sa stimuleze economia (sau doar amane momentul, in cazul Greciei), cand de fapt problema erau tocmai datoriile statelor, deja imense.

Acum s-a dovedit ca oamenii de afaceri nu pot sa creada povesti cu "stimulari a economiei" venind de la state datoare pana-n gat. Pietele s-au prabusit si SUA au fost coborate de la ratingul AAA pt prima data in istorie.

sursa: http://news.xinhuanet.com/english2010/indepth/2011-08/06/c_131033374.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro