"Cartierul Exarhia e un exemplu foarte interesant, de fapt cam aici a început totul în 2008 când poliţia a omorât un puşti de 16 ani. Oamenii nu mai acceptă poliţia în cartier, tot cartierul se mobilizează în forţă dacă o echipă a poliţiei îşi ia curajul să intre – până şi pensionarii şi casnicile le aruncă oale şi ghivece în cap de la ferestre."
"Oamenii şi-au luat în posesie cartierul, au spart betonul din unele parcări şi le-au transformat în grădini foarte animate, în special serile. Şi să nu vă imaginaţi că e dezastru, dezordine, huliganism, agresivitate, etc. Cartierul e plin de magazine cu cărţi şi discuri de vinil, spaţii ocupate ce funcţionează ca centre sociale, artistice, şcoli publice alternative şi oameni interesanţi. Exarchia e defapt principalul centru studenţesc, politic, activist, artistic şi cultural al Greciei şi probabil al lumii. "
"A fost evidentă la fiecare pas o experienţă în confruntările cu politia – o capacitate specială, un fel de inteligentă a mulţimii dobândită în ultimii ani de proteste. Adesea mişcările poliţiei erau anticipate – tacticile lor de a ne compartimenta, de a ocupa poziţii avantajoase în funcţie de vânt (pentru grenadele chimice) etc."
"Timpul de seara târziu care în mod obişnuit e petrecut în faţa televizorului a devenit timp petrecut cu ceilalţi pentru a discuta binele comun. Şi cred că asta a făcut diferenţa, orele petrecute seară de seară discutând, gândind împreună."
"Discuţiile nu sunt pentru a stabili ce să ceară autorităţilor ci pentru a pune lucruri direct în practică. "
"Nu e deloc un dezastru ce se întâmpla în Grecia ci probabil asistăm la nasterea celei mai emancipate si conştiente politic societăţi."Sursa: http://www.criticatac.ro/8734/grecia-prima-iesire-din-criza-romania-in-coma/
Daca strigand lozinci si manifestand vor reusi sa-si plateasca banii luati imprumut si cheltuiti imi scot palaria in fata lor. Pentru ca statul grec (salarii + ajutoare sociale) care le asigura bunastarea manifestantilor este atat de supradimensionat incat cele 110 MILIARDE euro primiti de la UE acum un an abia au ajuns pentru acoperirea anuala a deficitului curent, fara sa reduca nici cu un euro datoriile Greciei.
Sursa: http://curiouscapitalist.blogs.time.com/2011/05/11/why-greece%E2%80%99s-debt-crisis-matters-again/
ce se mai extaziaza si crticatacii cand legea nu este respectata (au pus stapanire pe cartier = au luat legea in propriile maini)
RăspundețiȘtergereideea e faina, totusi.
RăspundețiȘtergereeste tentanta, nu faina. cand legea este luata de cetateni (arestata), mai repede sau mai tarziu se vor produce abuzuri - natura umana ne arata ca multimea nu are mintea mai rasarita decat a celui mai prost membru (si exact viteza acestuia de reactie). asa s-au nascut si linsajul public.
RăspundețiȘtergeres-a nascut - scuze!
RăspundețiȘtergere