Indiferent de firele pe care le descopera justitia, intotdeauna se poate masura fluxul de capital nelegitim care paraseste o tara, ca o maree neagra. Cu asta se ocupa grupul GFI(Global Financial Integrity), infiintat in 2006.
Ei considera ca acest flux de bani nelegitimi reduc posibilitatea tarilor de a iesi din saracie, diminueaza economia si fac sa sufere mai ales pe cei saraci. Pentru ca fluxul acesta de bani negri intotdeauna curge dinspre tarile in curs de dezvoltare spre cele bogate.
De ce nu mai iesim din criza, desi industria si-a revenit si exporturile sunt cele mai mari ever in istoria Romaniei? Pentru ca banii facuti in Romania parasesc Romania, iar noi suntem folositi numai ca o suveica cu forta de munca ieftina.
Calculul se face dupa doua metode:
- Prima metoda (CED) estimeaza banii provenind din coruptie care parasesc Romania. Volumul fluxurilor ilicite se calculeaza in acest caz ca diferenta dintre sursele si utilizarile de fonduri.
Fluxurile ilicite = (variatia datoriei externe + investitiile nete) – (balanta de cont curent + variatia rezervelor).
- A doua metoda vizeaza banii proveniti din afaceri ilicite sau licite dar nefiscalizate care parasesc Romania, cum e de pilda cazul transferului in strainatate al profiturilor unei afaceri legale fara a mai plati taxele la stat. Se calculeaza ca diferenta intre schimburile comerciale declarate de exportatori si cele declarate de importatori.
Conform studiului lor pe perioada 2006-2009, din Romania au iesit in medie 3678 de milioane de dolari pe an.
Haide sa vedem cum se coreleaza cu politica.
Banii din coruptie care au parasit Romania - pag.46:
In 2004 si 2005 (alianta DA) avem un minim istoric, 920 si 519 milioane de dolari in coruptie. In 2006 cand a intervenit ruptura, avem brusc 6,8 miliarde de dolari iar anii lui Tariceanu - 2007 si 2008 - sunt catastrofali, atunci s-a dat drumul larg la teava, depasindu-se cifra de 10 miliarde dolari din coruptie care parasesc tara pe an.
Din cei 35 miliarde de dolari scosi din coruptie care au parasit Romania, 28 miliarde s-au facut cand Tariceanu tinea toate firele. Adrian Nastase, sub care coruptia a crescut de la 1 miliard dolari anual la 3 miliarde de dolari anual e mic copil.
Bun, acum sa vedem cat ne-au tras clapa exportatorii, conform studiului (pag. 50).
Surprinzator de putin - putin dupa ce vezi primul tabel - 2 miliarde de dolari care au parasit prin evaziune fiscala Romania in 2007, in special prin metoda preturilor false in contracte cu firma mama.
Problema coruptiei a costat Romania 35 de miliarde de dolari.
Problema investitorilor care exporta ilegal profitul ne-a costat 2 miliarde de dolari.
De asta PNL nu mai are voie sa ajunga EVER la guvernare pana ce nu isi recunoaste greselile.
Puteti descarca studiul aici:
http://www.gfip.org/storage/gfip/documents/reports/IFF2010/gfi_iff_update_report-web.pdf
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu