toateBlogurile.ro

duminică, 6 martie 2011

Stersi din istoria Romaniei: anii 271-371

In manualele de istorie este un imens spatiu alb intre Dacia Romana si Batalia de la Posada. E ca si cum acolo nu s-ar fi intamplat nimic vreme de cateva sute de ani.


De fapt spatiul alb este urma radierei care a sters din istorie pe acei stramosi ai nostri care nu conveneau istoricilor nationali.

Pentru ca noi nu ne tragem numai din daci si romani, ci si din al treilea popor, care a navalit apoi in Imperiul Roman si a cucerit chiar si Roma: Gotii.

Gotii erau de natiune germanica, si se trageau din Scandinavia, adica erau un fel de pre-vikingi.

Au aparut in istorie in 262, atacand Imperiul Roman in Marea Egee, distrugand tot ce nu era oras fortificat. Imparatul Aurelian nu a reusit sa ii infranga decat in 271, in batalia de la Naissus, deci dupa 9 ani de lupte.

Si tot in 271 imparatul ordona retragerea aureliana din Dacia!

Ce coincidenta extraordinara! Daca crezi in coincidente. Pentru ca in realitate Imperiul Roman le ceda gotilor Dacia pentru de a intemeia acolo un regat-tampon in fata invaziilor barbare.



Retragerea aureliana a fost si ea musamalizata de propaganda imperiului. Oficial Dacia nu a fost abandonata, ci doar "reorganizata" mai la sud, in Bulgaria.

Bang! 271, intra in istorie regatul got Dacia, sters din manualele de istorie pe motive de demagogie.

In istoria oficiala, regatul got s-a format intamplator in Dacia, pentru ca era loc gol.

Acesta se intindea in sudul Dunarii pana la Nistru-vizigotii, iar de la Nistru in Ucraina - ostrogotii. Sunt indicii ca gotii nu au intervenit peste cetatile romane din centrul fostei provincii romane. Acestea si-au continuat viata cotidiana, dar sub comanda gotilor, de unde si romanizarea acestora.

Dupa un timp, gotii au reinceput sa faca incursiuni in imperiul roman, ca si dacii dinaintea lor.

In 332 imparatul Constantin ii ataca, omoara in batalie 100.000 (destul de multi pentru o armata, nu?) si il ia prizonier pe fiul regelui, un tip pe nume Ariaricus. Si le ordona sarmatilor (un trib care se invartea prin zona) sa se stramute in Dacia. Desi astia erau destul de numerosi, dupa doi ani romanii au trebuit sa ii salveze pe ultimii 300.000 de sarmati traversandu-i peste Dunare, pentru ca se rasculasera "sclavii sarmatilor" (sclavi my ass, triburile nu cunosteau sclavia industriala ca romanii, ce s-a intamplat de fapt e ca si-au revenit gotii).

Ca dovada in anii 335 si 336 imparatul Constantin mai vine odata in Dacia si mai invinge cateva armate gotice. Dar se calmeaza repede, si pe sub mana se reinnoieste vechiul contract, regatul got Dacia aparand Imperiul. Fiii capeteniilor sunt trimisi in Bizant sa invete armata in stil roman, gotii se crestineaza si intra in relatii comerciale cu romanii. Deci romanizare pe toata linia, inca 100 de ani dupa retragerea aureliana.

Gotii si-au indeplinit contractul cat au putut de bine pana in 371, cand marea navala a hunilor i-a, in final, razbit. Regele Fritigern a cerut voie sa treaca cu poporul sau in Bulgaria, la adapost de hunii care nu puteau traversa Dunarea. Imparatul Valens i-a dat mijloacele necesare si l-a ajutat sa travereseze pe la Durostor (vizavi de Calarasi).

Insa romanii nu s-au tinut de cuvant. In Imperiul Roman se dezlantuise foametea, si bugetul tarii era la pamant. Gotii au fost inchisi de catre garnizoana romana intr-un fel de lagar si paziti. Dar nu exista mancare decat pentru soldatii romani, si au fost lasati pur si simplu sa moara de foame. Li se permitea sa vanda sclavi, in special femei, la schimb cu carne de caine.

S-au plans Romei. Aceasta le-a ordonat sa se mute intr-un oras indepartat, unde vor fi hraniti. Sub paza, au marsaluit pana acolo, cei mai vulnerabili murind efectiv de foame pe drum. Cand au ajuns, romanii le-au interzis intrarea in oras, au invitat capeteniile la un banchet si au incercat sa le masacreze prin surpriza. Evident, urma transformarea poporului got in sclavi.

A fost picatura care a facut sa se termine cu rabdarea gotilor, care au fost pasnici si de buna credinta in tot acest timp. In revolta care a urmat au fost masacrate trupele romane din toata Bulgaria, distruse orase intregi si si-a pierdut viata in batalie chiar imparatul Valens (anul 378).

Prin tratatul de pace gotii au ramas stapani in Bulgaria. Dar a fost doar prima din invaziile barbare prin care aveau sa ajunga regii Italiei si Spaniei.

surse:
http://en.wikipedia.org/wiki/Goths
http://en.wikipedia.org/wiki/Gothic_War_(376-382)

Vreti mai mult?


18 comentarii:

  1. aceasta istorie a gotilor din Dacia poate continua cu gepizii, care erau tot un neam gotic. dupa infrangerea lui Attila de catre romani, si apoi asasinarea lui de catre Ildiko, sotia sa, hunii au fost infranti de catre o coalitie a popoarelor supuse lor, condusa de gepizi. acesti gepizi au format un regat care a dainuit peste 100 de ani si care cuprindea majoritatea teritoriilor romanesti actuale.
    cert este faptul ca dominatia neamurilor gotice asupra teritoriilor dacice a durat dublu fata de stapanirea romanilor, iar urme ale acestor goti s-au descoperit destule, cel mai cunoscut tezaur fiind "Closca cu puii de aur".

    RăspundețiȘtergere
  2. Adevarat, gotii au domnit dupa retragerea romanilor in Dacia. Dar de aici si pana la o componenta gota (germanica) insemnata in genele poporului roman, e cale lunga. Mai ales ca, presum singur ziceţi, la sosirea hunilor s-au retras, cu mic cu mare, în sudul Dunării!

    RăspundețiȘtergere
  3. @ribelalu

    pe viitor poate scrii un articol :-), eu nu stiam chestia cu gepizii

    @nelucraciun

    si de ce sa stergem din istorie parti atat de interesante?
    Cu atat mai mult cu cat gotii au protejat limba latina in toate tarile pe care le-au cucerit.

    RăspundețiȘtergere
  4. Draguta istorie alternativa, dar ai nevoie si de cateva surse citate. Gotii erau, se presupune, din zona scandinava (Gotland or so), dar ii poti numi previkingi doar in spiritul eterogenitatii invaziilor vikinge. Altfel, la fel ca in cazul gepizilor, nu se stie cat a fost dominatie exercitate din cateva puncte centrale si cat a fost influenta directa (urmele lor din limba si cultura sunt aproape neglijabile, cu exceptia unei parti din tezaur). E putin probabil ca gotii sa fii influentat cultural sau genetic poporul roman, dar nu e exclus.

    Oricum, nu numai regatul got a inclus cu generozitate teritoriul Daciei: Gepizii amintiti mai sus erau destul de putin numerori, dar destul de activi in perioada. Apoi, au mai fost cumanii, din al caror neam se pare ca se tragea si Basarab I. Nici regatul avar nu ne-a ocolit (un regat care a disparut la fel de rapidc cum s-a ridicat).

    Ceea ce propui tu e totusi interesant. E un fel de mandrie cu ''originile mai putin popularizate'' ale poporului roman. Cum ma pasioneaza intru-catva deconstructia istorica, ar merita sapat in fenomen, dar fara spam data viitoare :P

    RăspundețiȘtergere
  5. @MacGregor
    N-am zis că trebuie scos din istorie. Doar că n-au influenţat semnifcativ genele poporului român. Şi nici fiinţa culturală. Trecând de cei oficial admişi, daci, romani, slavi, oarece pondere vor fi avut sarmaţii (aflaţi şi la vest şi la est), cumanii, pecenegii, ungurii. Poate.

    RăspundețiȘtergere
  6. @nelucraciun

    cultural eu am impresia ca lor li se datoreaza in mare parte romanizarea poporului roman. Toate tarile cucerite de goti vorbesc limbi romanice, pe cand cele cucerite de ex de saxoni, care macelareau toata populatia, nu.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu prea vad o legatura intre romanizare si influenta gota. E adevarat, regatul ostrogot cu al lor Teodoric au dus la o reinflorire temporara a culturii latine, dar respectul gotilor pentru romani a pornit din contactele lor anterioare. Latina nu a fost singura limba protejata, cum nici gotii n-au fost singurii ''barbari'' civilizati.

    RăspundețiȘtergere
  8. Un lucru e cert...perioada dintre anii 271 si 1247 (diploma ioanitilor) este o mare necunoscuta. (voievodatele lui Litovoi si Seneslau si cnezatele lui Ioan si Farcas)
    Nici macar ce invata copiii in scoala despre Menumorut, Gelu si Glad nu este ce scrie in cronica lui Anonymus ("Gesta Hungarorum"), doar Gelu avand origini romanesti, ceilalti doi fiind "adoptati" de istoricii nostri.
    aici este varianta integrala -> http://la.wikisource.org/wiki/Gesta_Hungarorum
    Aceasta lucrare este considerata de unii istorici (straini) destul de indoielnica intrucat a fost scrisa la vreo 200 de ani de la presupusele fapte iar o confirmare din alte surse a faptelor nu exista. Totusi aflam urmatoarele:
    - Menumorut este mentionat ca duce al "cozarilor" (probabil khazari, un neam migrator turcic)
    "Tara care se afla intre Tisa si padurea Igfon, ce "zace" de la Ardeal la "fluviul" Mures pana la "fluviul" Somes, fusese ocupat de insusi ducele Morout, al carui nepot era zis de catre unguri Menumorout si care avea mai multe "amice" si in tara caruia locuiau oamenii carora le zice Cozar."
    - Lucrarea Gesta Hungarorum al lui Anonymus îl numește "Gelou, un anume român" (Gelou quidam blachus), și ne spune că el stăpânea (dominium tenebat) o țară locuită de români și slavi (blasii et sclaui).
    - Glad...nu se spune originea lui etnica ci doar ca armata lui era formata din " bulgari , cumani și români" (in ordinea asta).
    Din cate se observa doar despre Gelu se spun clar originile lui romanesti.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cum se explică atunci tăcerea istoricilor din afara României la acea perioadă, considerând că pentru ei nu era o problemă de "identitate"?

    Nu au avut acces la izvoare ? (descoperiri arheologice, documente, care nu li s-au pus la dispoziţie).

    RăspundețiȘtergere
  10. Istoricii straini stiu chestiile astea. Inca Gibbon de pe la 1800 povesteste cum a dat Aurelian Dacia gotilor. Ai nostri se fac ca nu stiu. Si se pot justifica pentru ca sursele istorice sunt in mare masura propaganda imperiala, si nu esti obligat ca istoric sa citesti printre randuri.

    RăspundețiȘtergere
  11. Stiti ca me frapeaza? Am fost in Serbia si am fost uimit de numarul cuvintelor comune - cata influenta slava exista in limba romana. Nici asta n-o mai recunoastem... Ca sa nu spun ca scrierea grafica latina a aparut acum 200 si ceva de ani, iar influentele franceze din secolul al XIX-lea au schimbat limba intr-un mod major....

    RăspundețiȘtergere
  12. despre asta am cam putine informatii, dar daca vrei tu sa scrii un mic articol ti-l public

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu uitati ca sarbii sunt un popor slav si limba lor se apropie cel mai mult de limba rusa cu care nu avem prea multe in comun. Eu nu inteleg de ce toti romanii se vad asa de inferiori, cel putin din puncul de vedere al limbii eu cred ca limba romana s-a impus asuprea tuturor natiunilor din jurul nostru, pentru simplul motiv ca era vorbita de majoritatea populatiei care a fost fortata sa invete limba cuceritorilor. Adica vreau sa spun ca limba romana care era un fel de latina se vorbea pe vremea aceea pe o suprafata vasta. Bineinteles ca avem in limba cuvinte preluate de la popoarele care ne-au stapanit pentru o perioada, dar si reciproc e valabil adica si ei au preluat de la noi foarte mult. Asa ca nu e de mirare ca o sa vezi la sarbi sau la bulgari multe cuvinte asemanatoare cu ale noastre, dar din moment ce nu le gasesti la rusi inseamna ca ei le-au preluat de la noi si nu viceversa. Eu traiesc in Canada si am colegi bulgari si sarbi si stiu exact ce spun.

    RăspundețiȘtergere
  14. nu cred ca suntem inferiori, doar ca am fost mintiti destul de mult si de fapt adevarul e cel care te face liber.

    RăspundețiȘtergere
  15. Draga Mac iti multumesc pentru comenariul de pe blogul meu, sper sa facem un schimb de link-uri. Revenind la "cestiune", perioada de dupa retragerea Aureliana este cea mai tulbure din istoria noastra. Intinsa pe aproape 1000 de ani, ea este tratata in manualele de istorie pe o pagina, din lipsa aproape totala a izvoarelor. Ceva pe ici, pe colo s-au mai gasit vestigii dar nesemnificative, de aceea teoria parasirii teritoriului de catre elementul autohton este cam greu de combatut. As mai mentiona un popor care si-a lasat o amprenta foarte apasata pe amalgamul de natii din care s-a nascut valahul, este vorba de "cumani". Foarte importanti in evolutia noastra. Iar provenienta noastra pura doar din daci si romani este un basm scris mediocru
    cu stima

    RăspundețiȘtergere
  16. bravo...ma bucur sa vad oameni pasionati de intrebarile fara raspuns (aparent).

    am studiat si eu treaba asta, ai dreptate, doar ca omiti un element VITAL...respectiv CARPII.

    cauta despre CARPI (fix inaintea gotilor) si vei lega cap la cap mai multe chestii.

    practic, Carpii - care erau stabiliti pe teritoriul Moldovei de azi, au casapit efectiv imperiul Roman din 106 si pana la 270. Ulterior absolut toti carpii au fost stramutati in campia Panonica, unde au fost decimati in mare de catre huni. Multi carpi au fost anexati armatei hunilor totusi.

    in linii mari am avut:

    carpii 106-270
    270-450/500 - gotii si alte triburi germanice
    600-1100 - imperiul valaho-bulgar (primul tarat)
    1100-1300 - au rupt tatarii tot
    1250 - reinvie imperiul valaho-bulgar (al doilea tarat) sub influenta dinastiei Basarabilor (incepe cu Litovoi/Seneslau --> Tihomir --> Basarab )

    asa numita era intunecata este foarte clara. ba mai mult, sunt multe cronici bizantine care evoca diferite lupte pe teritoriul Romaniei de azi la fiecare 10-30 de ani.

    inclusiv runele vikinge povestesc de un mare erou viking care a fost omorat miseleste de catre valahi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atenzione! Tatari de fapt sint Cumani sau Comani, de unde vine si Basarab si urmasi lui pina la Vlad

      Ștergere
  17. - 271-376 hegemonia gotică în Dacia;
    - 376-454 hegemonia hunică;
    - 454-567 hegemonia gepidică (germanici în Transilvania, Banat, Oltenia);
    - cca 550 slavii apar în regiunile extracarpatice, apoi în Transilvania;
    - 567-796 hegemonia avară (turanici) asupra spaţiului românesc;
    - 602 slavii trec în masă la S Dunării;
    - 681 Primul ţarat bulgar (turanici) la S Dunării;
    - 803-896 hegemonia bulgară la N Dunării (chiar şi banatul, Crişana) după distrugerea avarilor de către Carol cel Mare;
    - 896-1046 hegemonia pecenegilor (turcici)asupra Moldovei şi Munteniei; din 971 se vor stabili în masă aici;
    maghiarii (fino-ugrici) se stabilesc în Pannonia şi încep să-şi extindă influenţa în Transilvania;
    -1064 uzii (turcii) trec prin Moldova şi Muntenia la S Dunării;
    - 1064-1238 hegemonia cumanilor (turcici)stabiliţi şi în spaţiul românesc;
    - 1185 Statul Asăneştilor la S Dunării; se va extinde şi la N ei;
    - 1241 Marea invazie tătaro-mongolă în Ungaria; dominaţie mongolă în spaţiul românesc;

    RăspundețiȘtergere

toateBlogurile.ro