toateBlogurile.ro

miercuri, 23 martie 2011

De ce isi va rupe USL-ul gatul

Politica practicata pe malurile Dambovitei, pana acum provoca mirare doar in spatiul nostru mioritic. Tot felul de specimene ajunse in Parlamentul Romaniei sau primari ai diferitelor localitati, se intrec in a ne demonstra zi de zi pana unde se poate ajunge cu nesimtirea. Sunt convins insa ca limitele sunt departe de a fi ajunse.
 De curand insa, o data cu exportul fenomenului in Parlamentul European, noi frontiere ale nesimtirii au fost cucerite, stilul romanesc de a face politica provocand mirare si pe malurile Tamisei, si ale Dunarii, la Viena, probabil ca si pe alte maluri ale fluviilor batranului continent.



O scurta trecere in revista ale preamultelor cazuri de nesimtire din politica romaneasca, evidentiaza faptul ca opozitia actuala conduce detasat, atat ca numar, cat mai ales tinand cont de "greutatea" numelor vehiculate.

Topurile pot fi facute in functie de multi factori, insa vom analiza doar cativa:
  • coruptie si evaziune fiscala
  • colaboratori ai securitatii
  • moralitate
1. Coruptie si evaziune fiscala

Aici de departe conduc reprezentantii USL. In prezent sunt anchetati sau aflati in diferite stadii ale proceselor nume dintre cele mai grele ale USL:
  • Adrian Nastase (PSD), cazul "Trofeul calitatii" - acuzat de DNA ca, in 2004, a camuflat strangerea de fonduri pentru campania sa electorala prin initierea unui simpozion. Suma vehiculata: 1.6 milioane de Euro.
  • Adrian Nastase (PSD), cazul "Matusa Tamara"- acuzat ca, in 2000, l-a numit in functia de presedinte al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii de Bani pe Ioan Melinescu. Drept rasplata, acesta urma sa distruga un dosar care privea o depunere bancara suspecta de 400.000 de dolari realizata de Dana Nastase.
  • Adrian Nastase (PSD), cazul "Zambaccian" - acuzat ca a primit diverse obiecte si contravaloarea unor lucrari de constructie in schimbul numirii si mentinerii in functia de directoare a Inspectoratului de Stat in Constructii a Irinei Jianu
  • Dinu Patriciu (PNL), cazul "Rompetrol" - a fost trimis in judecata in 2006 pentru sapte capete de acuzare, printre care delapidare, spalare de bani, asociere pentru savarsirea de infractiuni si manipularea pietei de capital.
  • Adrian Severin (PSD), cazul "Spaga la Bruxelles" - acuzat ca a solicitat 12000 de euro pentru promovarea unor amendamente.
  • Dan Voiculescu (PC), cazul "I.C.A" - 3,6 hectare de teren si un hectar de constructii in Baneasa au fost cumparate de Dan Voiculescu la un pret de 75 de ori mai mic decat cel real.
  • Catalin Voicu (PSD), cazul "Voicu" - acuzat ca ar fi primit sume de ordinul sutelor de mii de euro de la oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic, pentru a interveni pe langa judecatori si politisti spre a obtine decizii favorabile in dosarele in care acestia erau implicati. In prezent arestat preventiv.
  • Serban Bradisteanu (PSD), cazul "Aparatura medicala pentru penitenciare" - acuzat ca a primit mita patru milioane de euro in conturile unei firme offshore pe care o detine in Insulele Virgine Britanice in schimbul achizitionarii de aparatura medicala supraevaluata si inutila.
  • Decebal Traian Remes (PNL), cazul "Palinca si caltabosi" - a primit produse alimentare (carnati si palinca) in valoare de 1.500 lei si suma de 15.000 Euro, prin intermediul fostului ministru al Agriculturii, Ioan Muresan, in scopul favorizarii firmei Construct Europromt SRL Certeze la castigarea a doua licitatii publice.
  • Radu Mazare si Nicusor Constantinescu (PSD), cazul "Retrogedari ilegale" - o retea de 35 de persoane care ar fi pagubit statul cu 114 milioane de euro prin retrocedarea ilegala a circa 100 de hectare de teren situat in Constanta.
  • Constantin Nicolescu (PSD), cazul "Fonduri europene" - acuzat ca a deturnat fonduri europene pentru plata unor lucrari efectuate de firme din anturajul sau, folosind documente false.
  • Marian Oprisan (PSD), cazul "Caprioara" - anchetat pentru modul in care a achizitionat, in numele Consiliului Judetean Vrancea, un complex turistice, pentru felul in care a cheltuit banii CJ pentru anumite actiuni de protocol, dar si unele nereguli privind reabilitarea drumurilor comunale.
  • Tudor Chiuariu (PNL), cazul "Posta Romana" - acuzat (impreuna cu Zsolt Nagy)ca ar fi luat parte la trecerea frauduloasa a unui imobil din patrimoniul Postei Romane in cel al unei firme private. Prejudiciu: 8 milioane de euro.
  • Cristian Poteras (PSD), cazul "Retrocedari ilegale" -  acuzat ca ar fi atribuit ilegal titluri de proprietate pentru 12 hectare de teren in Capitala. Valoarea terenurilor: 82 milioane de euro.
  • Paul Pacuraru (PNL), cazul "Spaga in numele fiului" - acuzat ca a facut o numire preferentiala intr-un post public in schimbul obtinerii unor contracte cu statul pentru firma fiului sau
  • Codrut Seres (PC), cazul "Privatizarile Strategice" - acuzat (impreuna cu Zsolt Nagy) ca ar fi utilizat pozitiile pe care le ocupau in Guvern pentru a favoriza anumiti concurenti intr-o serie de dosare de privatizare de mare importanta.
  • Gabriel Bivolaru (PDSR actual PSD), cazul "BRD" - condamnat la cinci ani de inchisoare (a executat trei) pentru devalizarea BRD de aproximativ 50 milioane de euro. Probabil a ramas cu banii.
  • Vasile Duta (PSD) - condamnat la cinci ani de inchisoare pentru trafic de influenta.
  • Serban Mihailescu (fost PSD), cazul "Armele de vanatoare"  - in perioada in care era in PSD a fost acuzat ca a solicitat 11 arme de vanatoare pentru a-l pastra in fuctie pe Fanel Pavalache (alt membru PSD, condamnat la 6 ani de inchisoare pentru coruptie)
De partea cealalta a baricadei ce gasim?
  • Monica Iacob Ridzi (PDL), cazul "2 Mai" - acuzata ca festivitatile organizate de Ministerul Tineretului si Sporturilor (MTS) cu ocazia Zilei Tineretului (2 Mai 2009), care au avut un buget de circa 600.000 de euro, au fost incredintate fara licitatie unor companii private.
  • Dan Pasat (PDL-PNL), dosar de santaj - acuzat ca, in perioada in care a fost deputat (PNL si PDL), ar fi intimidat, ar fi amenintat si chiar ar fi apelat la acte de violenta, totul pentru a obtine contracte de achizitii publice pentru firma sa.
  • Zsolt Nagy (UDMR), cazurile "Posta Romana" si "Privatizarile strategice" prezentate mai sus
  • Ionel Mantog (PDL), cazul "Stramutati de lux" - acuzat ca si-a construit o vila cu banii luati pe trei cocioabe cumparate strategic chiar pe locul unde urma sa inceapa o exploatare de lignit compania la care lucra
  • Gheorghe Falca (PDL), cazul "Fabrica de zahar" - acuzat ca a primit mita sub forma unui schimb imobiliar mai mult decat avantajos (o vila pentru un apartament la bloc) pentru a-i ajuta pe doi oameni de afaceri sa obtina un teren din domeniul public al municipiului la un pret de peste trei ori mai mic decat cel real.
  • Antonie Solomon (PDL), cazul "Mita de la PIC" -  acuzat ca ar fi primit 50.000 de euro mita de la Cornel penescu, unul dintre prorprietarii lantulului de hipermarketuri PIC. Banii ar fi fost platiti pentru a elibera autorizatia de constructie pentru un magazin PIC in Craiova, pe un teren aflat in litigiu, si pentru a conecta noul hipermarket la reteaua publica de transport in comun.
  • Mircia Gutau (PDL), cazul "Mita la primarie" - condamnat la 3 ani si jumatate de inchisoare pentru ca
    ar fi cerut, in perioada aprilie - iulie 2006, suma de 50.000 de euro de la omul de afaceri Constantin „Crinu” Popescu pentru a-l ajuta sa obtina un certificat de urbanism.
Din cate se vede diferenta de "greutate" intre coruptii "lor" si coruptii "nostri" este imensa. In timp ce din partea opozitiei sunt nume de prim rang, de partea cealalta sunt persoane din esalonul doi si trei al partidelor respective.

2. Sa comparam si cei mai vehiculati si proaspat dovediti informatori ai securitatii:
  • Dan Voiculescu "Felix" (PC) - conducatorul "de facto" al PC, figura proeminenta a USL, este unul dintre artizanii suspendarii presedintelui Basescu (infirmata de alegatori prin referendum), suspendare care a ramas unul din telurile lui Felix. Cunoscut si ca unul dintre "moguli", Dan Voiculescu nu este manat in cruciada sa impotriva presedintelui decat de scopul de a-si salva pielea si averea sa suspect de mara. Se vehiculeaza de ani de zile ca de fapt Voiculescu a pus mana pe conturile lui Ceausescu si cu acesti bani si-a creat imperiul financiar.
  • Sorin Buta "Horia" (PDL) - deputatul PDL de Arges este unul din multii anonimi ajunsi in parlament. Pana cand a fost dovedit ca informator al securitatii, putini au auzit de numele lui.
Deci si aici conduce detasat USL-ul

3. Sa discutam putin si despre moralitatea liderilor principalelor partide parlamentare:
  • Victor Ponta (PSD) - a luat apararea in mod public lui Constantin Nicolescu, a tolerat si nu s-a delimitat de faptele lui Severin sau ale parlamentarilor Banicioiu si Negoita, in schimb a condamnat cu tarie proletara o tanara balerina care a pozat in Playboy
  • Crin Antonescu (PNL) - cel mai chiulangiu parlamentar, probabil din toata istoria Romaniei, a militat pentru excluderea din viata politica a Monei Musca, pentru colaborare cu Securitatea. In schimb a facut alianta la tribunal cu pseudopartidul condus"de facto" de un alt informator, Dan Voiculescu
  • Dan Voiculescu (PC) - informator dovedit al Securitatii. Pentru a-si scapa pielea a declansat un razboi mediac si nu numai impotriva presedintelui si implicit a statului de drept.
De partea cealalta avem pe:
  • Emil Boc (PDL) - probabil cel mai injurat prim-ministru din istoria tarii. Desi nu a avut la indemana un cadru legislativ, nu a avut intotdeauna cei mai buni oameni, a fost nevoit sa coabiteze cu PSD la guvernare, avand opozitie chiar in guvern, a reusit sa stopeze declinul economic provocat in egala masura de criza economica mondiala, masurile fostelor guvernari dar si de
    masurile anticriza intarziate luate de guvernul propriu. Avand incapatanarea ardeleanului, a mers inainte si deja schimbari in bine se vad. Poate fi acuzat de multe, in afara de faptul ca nu este un om cinstit.
  • Marko Bela si Kelemen Hunor (UDMR) - fostul si actualul lider al uniunii. Au contribuit la reconcilierea romano-maghiara si au fost intotdeauna de partea partidelor reformiste. Treptat, cu tenacitate si rabdare, au obtinut pentru minoritatea maghiara foarte multe dintre doleantele acesteia. Nu au fost niciodata acuzati de coruptie sau de extremism.
Din cate se vede, de departe puterea actuala este cu mult peste opozitie, din toate punctele de vedere.

2 comentarii:

  1. faina trecere in revista. desi in coruptie nu ar trebui sa existe grade de comparatie. un bou ramane tot bou chiar daca-i mai mare sau mai mic.

    RăspundețiȘtergere
  2. De acord 100%...fenomenul e generalizat...insa multi nu inteleg faptul ca opozitia actuala de fapt are puterea in mai mult de jumatate din Romania, si "afacerile" USL-istilor merg in continuare la fel de bine ca si in perioada cand erau la putere.
    Si daca ne referim la afacerile cu statul ale parlamentarilor, USL-ul conduce detasat atat ca numar cat mai ales ca valoare.

    RăspundețiȘtergere

toateBlogurile.ro