toateBlogurile.ro

marți, 22 martie 2011

21 de ani de la infiintarea SRI

Am dat intamplator pe pagina parlamentului Romaniei si ce vad la comemorari?

"19 martie 1990: Izbucnesc violenţele interetnice de la Târgu Mureş, puse la cale de lucrători din fosta Securitate pentru a justifica înfiinţarea S.R.I., la sfârşitul lunii martie 1990"

Nu am stiut ca se clarificase si asta. Stiam ce a sustinut Gabriel Andreescu, dar nu stiam ca devenise mainstream.




Conform Wikipedia, actiunile incepute de unguri au fost pasnice, desi masive.

Scapati de sub tirania Securitatii lui Ceasca, ungurii au organizat, pe 10 februarie, un mars al tacerii de 100.000 de oameni, prin care cereau scoli in limba maghiara, reînfiinţarea Universităţii Bolyai din Cluj si dreptul de a folosi liber limba maghiară. Pe 15 martie au mai avut loc comemorarea zilei nationale a Ungariei, si ungurii au inceput sa inlocuiasca placutele cu "Farmacie" cu traducerea in limba maghiara.

Pe 16 martie fostii securisti au inceput sa actioneze, organizand grupuri agresive de romani care au venit sa bata pe oricine gaseau pe strada, daca era ungur. Timp de 3 zile acestia au agresat la intamplare localnici, si au devastat sediile UDMR, PNTCD si PNL. Au fost la fel de brutali ca minerii. Scriitorului András Sütő, unul din liderii comunitatii maghiare din Transilvania, i-au scos un ochi.

Pe 20 martie ungurii au organizat un miting de protest. Curand s-au adunat doua tabere in piata orasului: ungurii pe de o parte si romanii si pe de cealalta parte. Politia era ca si inexistenta. Primii au atacat romanii, dar taberele erau egale.

Intr-un moment de acalmie romanilor le-au venit ajutoare: autobuze cu romani si tigani adusi din Hodac şi Ibăneşti, care venisera inarmati cu bate si cutite. Acestia i-au batut pe maghiari, insa si acestia au primit intariri si au reusit la randul lor sa domine piata, alungandu-i pe romani si reusind sa incendieze toate cele 12 autobuze in care fusesera adusi agresorii. Atunci s-au filmat scenele acelea de groaza.

Dupa aceea s-au blocat drumurile si a venit armata, intrerupand orice posibilitate de revansa. Au murit 5 oameni si au fost 278 de raniti. Au fost condamnati pentru infractiuni: 1 roman si 7 tigani, ungurii judecati au fugit in Ungaria.

Acum avem raspunsurile pe care nu le stiam atunci:

1. De ce reporterii straini ziceau ca sunt agresati ungurii cand de fapt cel cazut jos era roman?

Pentru ca romanii batusera unguri timp de 3 zile, si asta era stirea pe care prezentau lumii.

2. Cine a organizat violentele?

Securitatea, prin preoti si autoritati locale.

3. De ce nu s-a recurs de la bun inceput la politisti care sa intervina civilizat, ci la tarani ignoranti cu bate si cutite?

Pentru ca pe astia ii puteau manipula securistii, ramasi fara job dupa desfiintarea SRI. Si trebuia pornit un scandal pe care numai ei sa-l poata opri - am auzit si eu faza cu baietii imbracati in trening care i-au batut mar pe ungurii baricadati la etajul unei case. In final a functionat - s-a reinfiintat SRI fara nici o reevaluare, cu aceeasi oameni.

Pentru ca ne-au pus ceata pe creier - cu sprijinul masiv al mass-media - nu am inteles ce s-a intamplat acolo.

De aceea au putut sa mai organizeze de doua ori aceeasi miscare, in iunie 1990.

Un comentariu:

  1. Clasa politica postdecembrista, metamorfozata din nomenclatura, securitate, informatori, speculanti, escroci, demagogi, oportunisti, etc., este organizata in retele dirijate in ‘’palier’’, ca un sistem ‘’redundant’’(cade un element/grupare/aripa, alta inlocuieste, sistemul este gindit pentru a dainui perpetuu), de catre creatori/conspiratori/complotisti-CCC) ocupind spatiul politic, economic, financiar, prin trei mari ramificatii: FSN1(PD-L, ex : PD), FSN 2(ex: FDSN, PDSR, PSD) si ''FSN-3'' (PNL).

    Fiecare din aceste ramuri economico-politice (gasti mafiote) au aspirat anumite formatiuni, si au generat ministructuri satelite, politice( PRM, PC, UDMR, PNG, PNTCD, PIN, UNPR, etc), civice(ONG-uri, Sindicate, etc), ecomomico-financiare (Institutii capuse, Trusturi , Agentii, Fonduri, etc), prin care sa creeze diversiuni, manipulari, deruta, cu un singur obiectiv major, pastrarea controlului, spolierea tarii, mentinerea poporului in ignoranta si sclavie.
    Tinind cont de aspectele de fond ale ultimilor evolutii pe scena sociala, politica, economica-financiara romaneasca, pot fi evidentiate anumite desfasurari in mai multe forme dimensionale ce interactioneaza asupra formelor primare ale sistemului actual, cu o singura constanta majora, controlul statului.

    Restructurarea structurilor politice (executive, legiuitoare, judecatoresti,administrative), diminuarea la 2/3 a numarului agentilor de influenta, etc. se impunea din prisma faptului ca resursele financiare ale statului fiind administrate numai pentru consumul lacustelor(capuse), au inceput sa diminueze drastic, instabilitatea sistemului heteroclit nu permite supravetuirea actualilor actori emanati din esaloanele vizibile si obscure ale camariliei comuniste (nomenclatura), sa faca fata presiunii sociale si aparitiei unor forte novatoare (populare), pe scena politica.

    Detalii/metodologie: http://www.legiuneastraina.org

    RăspundețiȘtergere

toateBlogurile.ro