toateBlogurile.ro

vineri, 23 decembrie 2011

De pe pozitia de secretar de stat, Raed Arafat blocheaza aparitia serviciilor private de urgenta

Raed Arafat, omul exceptional care a construit SMURD-ul, se pare ca a depasit limitele legii incercand sa ii impiedice pe altii sa construiasca alte sisteme de acelasi tip.

Nu este nici o indoiala ca in Romania avem nevoie de astfel de oameni pasionati. Numai Dumnezeu stie cate din actualele sisteme, de la Prefectura la Casa Poporului, sunt bugetofage complet inutile.

Insa ce facem cand eroul de ieri, astazi secretar de stat, incearca sa isi asigure exclusivitatea si monopolul pe piata folosind trucuri murdare si lovind in competitie? Este Raed Arafat noul personaj negativ? Ce principiu ar trebui sa prevaleze: concurenta pe piata sau dreptul creatorului de a creste prin orice mijloace?

aviator says:
"Presedintele s-a referit la sistemul medical de urgenta. Arafat a initiat un sistem modern in acest domeniu prin infiintarea Fundatiei SMURD. Insa ce nu stie lumea e ca fundatia asta e un ONG care isi ia majoritatea banilor de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate care deconteaza interventiile.

O data ce Raed Arafat a fost numit secretar de stat in in Ministerul Bolii, el a intrat intr-un vadit conflict de interese: este si beneficiar al fondurilor publice, si ordonator de credite. De aici si politica sa agresiva de a pune bete in roate initiativelor private care vor sa ofere servicii medicale de urgenta. Am cateva exemple in acest sens dar ma voi opri doar la unul dintre ele.

In Romania exista, in mediul privat, la operatorii aerieni privati, mai multe elicoptere echipate medical pentru interventii de urgenta si transport medicalizat. Unele dintre ele chiar elicoptere echipate pentru zborul de noapte sau pentru zborul in conditii grele, cu vizibilitate redusa. Au si piloti calificati ca atare. Acesti operatori aerieni se zbat de ani de zile sa ofere servicii HEMS – Helicopter Emergency Medical Service – cu decontare prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Si nu reusesc pentru ca Raed Arafat deconteaza exclusiv zborurile efectuate prin fundatia SMURD pe care o conduce. Fundatia SMURD nu are in proprietate aparate de zbor ci le utilizeaza pe cele ale Unitatii Speciale de Aviatie care apartine de Ministerul de Interne. Din mediul privat foloseste, pentru transporturi pe distante mari, un singur aparat de zbor, un avion al companiei Alfa Air, inchiriat pe niste sume uriase… Cu el l-au transportat si pe Bartolomeu Anania…

Faptul ca se folosesc exclusiv elicoptere ale statului – insuficiente pentru nevoile Romaniei – este rau. Mor oameni in accidente pentru ca nu pot fi transportati rapid la spital. Elicopterele private disponibile acum pot fi amplasate in zonele neacoperite de SMURD. Insa Arafat doreste monopolul. E o realitate trista mascata de excelenta imagine de erou al actiunilor umanitare pe care subsecretarul de stat la Minsterul Bolii si-o face de ani de zile cu ajutorul presei.

Arafat are meritele lui incontestabile. Dar de a un punct incolo, fiind in evident conflict de interese, demersurile lui sunt cel putin imorale daca nu penale."

12 comentarii:

  1. Domnule "Aviator" dai informatii false si calomnioase.
    Fundatia pentru SMURD nu are nimic nici cu banii statului si nici cu banii Casei de Asigurari. Intra pe site-ul lor si ai sa vezi si statutul si raspunsurile la intrebari despre finantarea si tot restul. SMURD este un serviciu public al statului care functioneaza in structura Ministerului de Interne si nu are nimic cu Fundtia pentru SMURD din punct de vedere financiar. Acesta este doar sprijinit de Fundatia dar nu subordonat si nici nu coordonat. Informeaza te bine inainte sa dezinformezi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Intr-un sistem in care fondurile sunt limitate si nu exista personal destul este normal sa ai un management extrem de judicios asupra resurselor. Deschiderea catre competitie comerciala si bataia pe banii care oricum sunt putini va duce la distrugerea sistemului existent. Elciopterele SMURD sunt finantate din bugetul de stat conform unei OUG din 2003 iar avionul utilizat este finantat integral din donatii si nu are nimic cu banii casei sau cu bugetul de stat. Romania nu-si permite sa finanteze din bugetul de stat zeci de elicoptere iar actuala legislatie nu impiedica privatul sa functioneze daca vrea cineva sa apeleze la privat insa nu pe banii publici. Asta este de fapt ce zice Dr. Aarafat. Deschiderea competitiei si accesul privatiilor la fondurile publice limitate va duce la destabilizarea sistemului public si consider ca are dreptate din acest punct de vedere. Ce scrieti mai sus sunt doar povesti din folclor si nu fapte reale. Craciun fercit sa ai aviatorule!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu pot sa ma abtin sa comentez la ce am citit mai sus. Macar de Craciun sa nu mintiti si sa nu mangiti oamenii care fac ceva cu minciunile nefondate. Anonimii au punctat bine si nu mai are rost sa comentez si eu. Macar de craciun sa fim buni. din nou Craciun fericit

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca vom asista la o dezinformare bine organizata importiva sistemului de urgnta din Romania iar ce scrie aviatorul este doar inceputul. Dupa 20 de ani de munca a SMURD acum spunem ca e privat si ca trebuie concurat. Spunem ca Fundatia pentru SMURD este infiintata ca sa-l coordoneze si sa ia banii de la asigurari dar oare cum se explica faptul ca SMURD e de 20 de ani functional si Fundatia SMURD s-a infiintat de cand a inceput actiunea cu 2% ca sa aiba cum sa colecteze fonduri pentru proiectele suplimentare extrabugetare? Daca SMURD-ul era fundatie, atunci Fundatia pentru SMURD trebuia sa existe de cel putin 15-20 de ani sau ma insel? Am intrat pe site-ul lor si am vazut ca sunt mai multe explicatii despre aceste aspecte si nu e corect sa dezinformati.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am sa verific aceste informatii. Daca aveti dreptate am sa public un articol cu acest subiect.

    RăspundețiȘtergere
  6. Craciun Fericit !

    Fiind din Tg.Mures sunt foarte interesat de ce se opune dr.Arafat,aparitiei unui serviciu de urgenta privat.Sau este o neintelegere,sau presedintele este dezinformat.Dr.Arafat nu cred ca ar avea interese,refuz ideea,noi stim cum a pornit si cat s-a luptat cu toti idiotii din sistemul medical,local si national,cu toti politrucii care l-ar fi vrut in ``gasca`` lor.Daca vroia bani,cu siguranta ii avea;cu tristete pot sa afirm ca s-a cam coborat stacheta de cand dr.Arafat nu mai este la Tg.Mures.Si vorbesc din proprie experienta.Ar fi ca si cum Monica Macovei ar fi ``agatata`` in stil Severin.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu, nu este aceeasi situatie. M-am uitat pe site-ul SMURD si acolo NU apar informatii care sa ma faca sa imi schimb parerea.

    "Ar fi ca si cum Monica Macovei ar fi `agatata` in stil Severin"

    Nu e aceeasi situatie. Sunt convins ca Raed Arafat este un tip dedicat muncii lui, care a creat o chestie extraordinara de unul singur.

    Dar care a cazut din statutul moral pe care il avea incercand sa isi creeze fortat un monopol pe piata serviciilor de urgenta, atacand in mod nepermis competitia.

    Este un act de dragoste pentru ceea ce face, nu de tradare. Dar de aici se vede ca toate aceste incompatibilitati
    instituite de lege sunt extrem de utile, si cu parere de rau o spun, trebuie activate. Raed nu mai poate ramane si secretar de stat, si sef al SMURD.

    Inca astept argumente serioase anti. Va atrag insa atentia ca subiectul este: "A blocat Raed plata unor servicii medicale de urgenta private sau nu?"

    RăspundețiȘtergere
  8. > M-am uitat pe site-ul SMURD si acolo NU apar informatii care sa ma faca sa imi schimb parerea.

    Nenea Grigore, Alina se referea la site-ul Fundatiei pentru SMURD, nu la site-ul SMURD-ului. Sunt doua chestii diferite (iar ea a explicat destul de bine lucrul asta). Ori nu pricepi, ori te faci! Eu cred ca te faci...

    Uita-te intai pe site-ul corect si abia dup-aia da-ti cu parerea!

    RăspundețiȘtergere
  9. Acum m-am intors de pe site-ul FUNDATIEI pt Smurd - naiba s-a gandit ca sunt 2 chestii diferite - si tot n-am gasit nimic care sa lamureasca fondul problemei. Uite poate imi arati tu ce trebuia sa gasesc, intr-un comment.

    Este adevarat ca "Aviator" a gresit vorbind despre "fundatia" SMURD, pentru ca SMURD e intr-adevar serviciu public, si nu fundatie.

    No si? Raspunde la intrebare: este corect ca Arafat sa profite de pozitia lui de secretar de stat ca sa nu deconteze servicii medicale private de urgenta, si sa le deconteze pe cele ale SMURD?

    Voi vreti sa discutati odata esenta problemei, sau va tot refugiati pe laterale?

    RăspundețiȘtergere
  10. Nea Grigore:"...este corect ca Arafat sa profite de pozitia lui de secretar de stat ca sa nu deconteze servicii medicale private de urgenta, si sa le deconteze pe cele ale SMURD?"

    Si de unde stiu eu ca e corect ce spune Aviatorul? Poate ca Aviatorul e un postac care a primit sarcina de la basescu sa bage repede niste argumente inventate, mai ales dupa ce marinarul a vazut cum, in cazul acestui ultim scandal pe care l-a creat, romanii sunt in proportie de 99.99% impotriva lui.

    Asadar, mai intai Aviatorul sa faca bine si sa prezinte dovezi in sprijinul celor afirmate. Caci, pana una-alta, SMURD este probabil singurul serviciu public din tara asta care functioneaza normal. Ce motiv am avea sa stricam ceva care merge foarte bine, doar pentru ca asa a spus Marele Conducator? (care bag sama ca se pricepe cam la toate... mai era unul priceput pe vremuri, a sfarsit-o rau, aviz amatorului!)

    RăspundețiȘtergere

toateBlogurile.ro