toateBlogurile.ro

joi, 17 martie 2011

Marea manipulare (II)

Dupa tot circul de ieri de la postul de televiziune Realitatea, era logic faptul ca vor urma si sanctiunile.
Dupa cum era si normal, CNA-ul a fost sesizat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) si chiar in cursul zilei de azi, in urma verificarilor, s-a hotarat sanctionarea postului cu o amenda de 15.000 lei pentru lipsa informarii corecte si nerespectarea prevederilor privind concursurile in audiovizual.

"Având în vedere că pentru acordarea acestui premiu nu există criterii obiective, care să fie aduse la cunoştinţa telespectatorilor, considerăm că această metodă de a obţine rating prin promovarea în rândul telespectatorilor a speranţei unui câştig substanţial reprezintă o practică incorectă, atât pentru telespectatori, cât şi pentru televiziunile concurente. Mai mult decât atât, consumatorii nu sunt informaţi asupra tarifelor practicate pentru telefoane şi sms-uri", se arată în reclamaţia semnată de Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC, şi înregistrată miercuri la CNA.

Potrivit noului Cod audiovizual, concursurile pot fi incluse doar in emisiuni-concurs sau in cadrul unor emisiuni educative sau de divertisment, iar regulamentul trebuie adus la cunostinta publicului.

Este a doua amenda primita de acest post de televiziune, intr-un interval de doua saptamani, pentru nerespectarea reglementarilor din audiovizual privind jocurile si concursurile, care trebuie sa respecte regulile informarii corecte.

Consiliul a considerat că Realitatea TV nu a respectat principiul informării corecte prin faptul că regulamentul prezentat pe post a fost diferit de cel de pe site.
Astfel, începând cu ora 9.00, Adriana Mareş a spus în cadrul emisiunii de ştiri pe care o prezintă că desemnarea câştigătorului se va face prin tragere la sorţi, după votul moţiunii.
Pe site, în schimb, se spune că răspunsul câştigător va fi ales de echipa editorială a emisiunii Bursa pariurilor.
Pana la urma, in cadrul emisiunii "Bursa Pariurilor" au aparut, nu se stie cum si din ce motive, trei presupusi participanti si dintre ei a fost aleasa castogatoare o cucoana care ar fi dat un raspuns pe care l-ar fi dat si un copil de scoala.
Sa nu mai vorbim de faptul ca intrebarea nu era cea din regulament iar raspunsul era neregulamentar.

Si ca sa vedeti ce inseamna manipulare, priviti aici.
Conform regulamentului intrebarea trebuia sa fie:
"Credeti ca Guvernul Boc trebuie sa plece? De ce?" insa pe post "de ce"-ul ala a aparut in fata si a iesit " De ce credeti ca Guvernul Boc trebuie sa plece?" ceea ce e cu totul si cu totul altceva. Iar raspunsul regulamentar trebuia sa fie de forma DA/NU plus o explicatie.

Partea buna este ca in sfarsit, o buna parte din telespectatorii Realitatea TV si-au dat seama cat sunt de prostiti de realizatorii acestui trust iar reactiile lor pe Realitatea. net au fost ceea ce meritau de mult aceasta gasca a lui Vantu.

Cum s-a aparat Realitatea TV la CNA?

Rerezentanta postului, Roxana Nicolescu, director de programe a declarat:

“Acest concurs a fost gândit cu o seară înainte (de ziua de 16 martie n.r.) în ideea să dăm posibilitatea cetăţeanului să-şi spună opinia.
Nu a fost o incitare la niciun fel de acţiune, drept dovadă am primit 50.000 de mesaje. Nu ne permitem, ca televiziune de nişă, să aruncăm la coş opinia a 50.000 de oameni”
“Vorbim despre un premiu în valoare de 100 de mii de euro. Este vorba de un apartament şi de o bursă pentru susţinerea până la vârasta majoratului a unui copil autist.
E foarte clar că multă lume va citi într-o cheie politică acest concurs. Cred ca întrebarea deranjează nu premiul.”
Deci pana la urma in premiul de 100.000 de euro intra si bursa pentru Sobaru, ceea ce nu se spunea in regulament.

Referitor la cifra de 50.000 de mesaje si ea pare mult exagerata din urmatoarele motive:

La ora 18.00 erau 12000 de mesaje (comentarii on-line si telefonice) dupa cum spunea Adriana Nedelea. Pe la ora 19.30 Cretuleasca urla ca sunt 28000 de mesaje. La Jurnalul de la ora 20.00 se revine la cifra de 18000 de mesaje. Intra exaltatul de Soviani care urla ca sunt peste 50000 de mesaje. Asta pe la ora 21.05. La nici 5 minute pe crawl ca sunt 45.000 de mesaje!
E practic imposibil ca sa ai 38000 de mesaje in 3 ore, cand in ai avut doar 12000 pana la ora 18.00.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro