toateBlogurile.ro

luni, 14 martie 2011

Jocul arab al lui Basescu


sursa foto: gandul.info

De ce Basescu, desi e de partea americanilor, s-a impotrivit clar unei interventii militare in Libia? De ce nu sustin Ro si Nato interventia militara?

Probabil pentru ca nu vor statele arabe, vecinii directi ai Libiei, dintre care multe sunt dictaturi, sa-i incurajeze pe revolutionari.

Statele Unite sunt puse in incurcatura, pentru ca multe din aceste dictaturi vor supravietui cu siguranta momentului revolutiilor arabe - Kuweitul, Arabia Saudita, Qatar. De ce sa piarda relatiile foarte bune cu niste parteneri siguri? Mai ales daca aceste state ar fi dispuse sa le cedeze o cota parte din petrolul libian.

Poate ca v-a scapat dar Basescu s-a intors recent de la o intalnire diplomatica de nivel inalt din Kuweit, unde a fost invitat de onoare si a avut discutii la nivel personal cu seicii care controleaza cateva tari din Golf.

Foarte probabil Base acum reprezinta de fapt interesele lor.



Basescu controleaza in aceasta relatie toate firele pozitive:
- bune relatii traditionale cu statele arabe
- o diplomatie care a lucrat serios la reinnodarea legaturilor incepand cu criza jurnalistilor romani ostatici
- relatii personale foarte bune cu cativa seici (vezi prietenia aratata de acestia si schimbul de timbre cu seicul Kuweitului)
- presedintele Israelului a spus despre Basescu: "este unul dintre cei mai responsabili lideri ai timpurilor noastre"
- aliat de incredere al Washingtonului pentru ca s-a opus incercarii lui Tariceanu de a retrage trupele din Irak

In Europa, Basescu s-a aliat pe aceeasi pozitie de non-interventie cu Angela Merkel contra lui Sarkozy, care s-a grabit sa-si spele pacatul de a se afisa prea des cu Gaddafi.

Un alt eveniment care poate ca v-a scapat este ca intre 8-10 martie a avut loc un forum economic romano-arab, pe care Basescu l-a declarat “poate cel mai important eveniment economic al anului 2011″. Tarile din Golf vor sa investeasca peste 5.000 de MILIARDE de dolari in sud-estul Europei si nordul Africii, iar Romania este datorita lui Basescu prima alegere.

Bogdan Popovici, preşedintele Forum Invest: "La Bucureşti n-au venit arabi cu averi cu 6 zerouri, în general au venit arabi cu averi de la 8 zerouri în sus. Puneţi în faţa zerourilor ce cifre vreţi şi nu vă speriaţi."

Cel mai mare interes al acestora este sa investeasca in agricultura, alarmati de criza alimentara globala, dar s-ar putea sa investeasca si in orice li se pare interesant. Elena Udrea le-a prezentat cateva proiecte care i-ar putea atrage pentru ca sunt variante ale unor investitii realizate deja in Dubai.

Vor fi 4 asemenea forumuri romano-arabe, urmatorul se va tine in tarile Golfului. Mingea este in terenul oamenilor de afaceri romani care vor sa se duca acolo.

Este o mare sansa pentru Romania de a iesi din recesiune. Bugetul s-a achilibrat, si niste investitii masive pot reporni motoarele economiei care au ramas fara benzina: imobiliarele, constructiile si agricultura.

Ce trebuie facut ca aceste investitii sa se realizeze? Sa nu ne dam singuri in cap, acum cand ne revenim, creand instabilitate politica. Si mai ceva: investitiile arabe sunt determinate de increderea arabilor in Basescu. Daca aceasta este in continuare subminata pe scara nationala, sa nu ne miram daca ne vom alege din nou doar cu firimituri.

5 comentarii:

  1. Varza nene! Si Ceausescu era in relatii bune cu arabi. Si cu toate acestea a fost omorat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acum serios, Orientul Mijlociu apartinea mai mult americanilor, care i-au dat peste labuta in final.

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi place cum gandesti. Sa speram ca arabii nu au chef ca discute cu papusi gen ponta ori antonescu.

    Prima vizita aici, primul text citit. Impresie placuta. Sper sa mai trec pe aici.

    Toate bune!

    RăspundețiȘtergere

toateBlogurile.ro