toateBlogurile.ro

vineri, 11 martie 2011

Cea mai umanitara misiune in Libia



A devenit evident ca metoda cea mai blanda de a-l opri pe Gaddafi sa masacreze cateva sute de mii de oameni este trimiterea USA Army in Libia. Incercarile asa-zis "pasnice" de a ajuta - convoaie umanitare, "negocieri", sanctiuni internationale - ii dau lui Gaddafi timp pentru ucideri.



O singura lovitura decisiva in centrul de putere a dictatorului ar fi suficienta. Armata americana poate ca nu e pregatita sa lupte cu civili sinucigasi, dar e perfect capabila sa distruga trupele regulate ca ale lui Gaddafi intr-o singura saptamana.

Avantajele ar fi:
- trupele lui Gaddafi obligate sa lupte pentru propria supravietuire, nu ar mai avea timp sa ucida civili sau sa atace orasele rasculate
- daunele cauzate de razboi ar fi localizate pe o arie mai restransa
- totul se va termina repede
- majoritatea victimelor ar fi soldatii criminali ai lui Gaddafi, care oricum nu vor putea trai in mijlocul oamenilor daca acestia castiga.

De ce nu intervin USA? Pentru ca s-au saturat sa inlature Saddami Husseini si sa fie injurate pentru asta. Pentru ca nu are rost sa ajuti pe cineva care numai te musca dupa aceea. Daca pt arabi e mai importanta propaganda ruseasca cu americanii care "se baga peste tot", sa se descurce singuri.

PS
Statele Golfului au cerut SUA sa atace numai aviatia libiana. La cateva ore dupa, o coloana de cam 100 de tancuri si transportoare blindate a macelarit un intreg oras rasculat, ca sa arate parca cat de cretina e ideea.

4 comentarii:

  1. Exista numeroase motive pentru care o interventie in forta nu e legtimita. Analiza ta mi se pare superficiala si luata din filme :) (no offence)

    RăspundețiȘtergere
  2. @Roman

    legitima? Poate, pentru ca doar ONU are dreptul sa ordone asa ceva.

    eficienta insa ar fi cu siguranta. Libia nu detine o armata de marimea celei a lui Saddam Hussein, pe care americanii au invins-o usor.

    Singura problema ar fi daca Gaddafi ar fi pastrat in maneca, din perioada sa de terorist, ceva amenintari asimetrice - bombe nucleare ascunse prin New York, arme biologice, etc.

    RăspundețiȘtergere

toateBlogurile.ro