toateBlogurile.ro

vineri, 30 decembrie 2011

Romania isi schimba obiceiurile de sarbatori

Zilele de dupa sarbatorile de iarna nu mai sunt petrecute cu familia in casa, ci in restaurante cu prietenii.

Schimbarea de moda este semnul unei schimbari de generatii care nu a cunoscut teroarea Securitatii.

Pe vremea lui Ceausescu zilele de sarbatori erau petrecute in liniste, in familie, mancand in sfarsit odata pe an pe saturate. Strazile erau pustii, abia daca vedeai un trecator, fiecare era ocupat sa rontaie ca harciogul ce a reusit sa stranga peste an.

Practic, oamenii nu ieseau decat in familie pentru ca astia erau singurii in care mai aveai incredere. Daca faceai greseala sa spui ce gandesti unui strain, riscai sa fi turnat la Securitate, care era responsabila cu terorizarea celor care gandeau necorespunzator.

Noua generatie o rupe cu totul cu tiparul asta de frica si izolare. Ai o prima zi de retragere in familion - 24 decembrie si 31 decembrie, cand nu se vede lumea pe strada, iar apoi in zilele urmatoare se iese masiv oriunde, in cluburi, in restaurante, in fast-food-uri. La orice - hai sa stam de vorba cu voce tare, fara nici o teama.

Era si timpul ca otrava securista sa ne iasa din sistem.

Tu unde iti petreci ieseala?

3 comentarii:

  1. mdaa corect. pai si io in sfarsit pot juca cat incape in mine casino online cu vecinii. apoi pot calatori oriunde. asia e urmatoarea pe lista in 2012)

    RăspundețiȘtergere
  2. Hai sa abandonam cliseele. Se pare ca se mai poate trai din industria prafuita a anti comunismului si anti securismului. La munca !Otrava securista ne lasase demult, cam de prin anii '60 in plata domnului asa ca numai prostiti tineretul care n-a trait timpurile. La cozile unde se aseza lumea sa cumpere "ce se da" era injurat Ceausescu si partidul in gura mare si nimeni nu patea nimic. Dar nici marfa mai multa nu se aducea.Daca apareau idei de organizare pentru proteste, era alceva.Petrecerile pe strazi n-au nicio legatura cu traditia romaneasca, sunt importate din vest, in special SUA, unde individul este individualist, instrainat de semeni si simte nevoia( frica ?) sa nu stea singur la schimbarea anilor. Oricum ar fi privite aceste manifestari tot o forma de alterare morala pot fi definite.Mda, e misto, haios sa stai in frig si sa te imbeti pe strada cu tot felul de necunoscuti.Iar daca iti mai vine si o sticla de sampanie in cap poti spune ca "petrecerea" a fost mega, super cool.

    RăspundețiȘtergere
  3. nu, man, fir-ar sa fie ca nu m-am exprimat suficient de clar.

    E vb de iesiri cu prietenii DUPA, nu de petrecerea revelionului in fata primariei.

    RăspundețiȘtergere

toateBlogurile.ro