toateBlogurile.ro

luni, 21 noiembrie 2011

Apa nu hidrateaza

Uniunea Europeana a decis recent ca "apa nu hidrateaza". Asa ca orice producator de apa plata/minerala care pune pe eticheta ca "apa previne deshidratarea" risca 2 ani de inchisoare.

Bataia de joc generala ce a urmat m-a facut sa ma intreb pe ce Dzeu s-au bazat. Dupa 3 ani de studii cu 21 de profesori, a existat ceva real in ce spun ei? asa ca am facut un pic de research.

Cam exista. Fara saruri minerale degeaba bei apa, numai iti umpli burta si "faci broaste". Apa nu se "fixeaza" ca sa zic asa decat cu saruri, pe care in general le iei mancand.

De aia Gatorade si celelalte bauturi pentru sportivi contin tot felul de saruri, tocmai pentru ca sa obtina hidratarea instantanee dorita.

De aia supele si ciorbele sunt musai - si stiu oameni care zic ca nu se simt ok, devin artagosi fara o ciorba la cateva zile. E o forma de deshidratare iar in ciorba - ai apa si sarurile in acelasi loc. Poti sa bei cata apa vrei, nu vei obtine acelasi efect.

guardianista1 says:
"I have suffered from dehydration in the past - due to serious and life threatening dysentery. This was in third world with no doctor. And no antibiotics. And 45 years ago.

I drank a lot of water, but it was with a mix of sugar and salt. And it was the salt that re-hydrated me. It's what you get in a saline drip in a proper hospital.

More recemntly I used to work in the middle east in an un-air-conditioned factory. Seriously hot. The lads on the shop floor used to drink Coca Cola from the ice box, but they would add a shot of salt before drinking it. It actually tastes rather nice. And the salt makes it extra fizzy :-)."

Imi pare rau daca v-am dezamagit, dar asta sunt eu: nu dau doi bani pe "indignari" ieftine si prefer in schimb sa aflu 1(o) chestie utila. Nu va place, mergeti pe alt site - e plin internetul de indignati.

2 comentarii:

 1. UE a decis doar ca mesajele publicitare ce contin expresia respectiva e interzisa. De fapt, povestile cu 2-3 litri de "apa"/zi erau doar ca sa stimuleze consumul si vanzarile marilor imbuteliatori de apa...

  Si eu beau Gatorade, mai ales cand fac efort fizic si cand chiar simt ca am nevoie de hidratare. In rest, ceaiuri, sucuri, apa etc. Dar cum ziceai si tu, Gato chiar da senzaita de hidratare instant. :)

  RăspundețiȘtergere
 2. corect și util.
  și pe mine m-a determinat virulența cu care au sărit comentatorii, pe net, împotriva acelei măsuri.

  dar o mică observație: cred că sărurile acelea se află fix în apa din natură (râuri, lacuri).
  ideea este că nu substanța H20 hidratează, însă apa băută nu se limitează la substanța aceasta, conține multe alte substanțe, printre care multe săruri.
  deci nu-i nevoie de ciorbă pentru a pune laolaltă apa (H20) și sărurile acelea.
  doar sunt popoare întregi care nu mănâncă ciorbă/supă.
  eu am mâncat ultima dată ciorbă acum vreo 17 ani, și n-am devenit arțăgos :)

  RăspundețiȘtergere

toateBlogurile.ro