toateBlogurile.ro

joi, 13 octombrie 2011

Romania - tara unde maidanezii si ziaristii nu au legi

In toate celelalte tari din lumea civilizata exista legi clare in ceea ce priveste maidanezii: daca e prins pe strazi, cainele fara stapan e capturat si agresivitatea lui este testata in modul cel mai dur: o mana de plastic este dusa spre castronul lui in timp ce mananca, ca si cum ar vrea sa-i ia mancarea. Daca maraie sau musca, end of story si eutanasiere rapida. Romania este singura tara unde maidanezii te pot musca pe strada de cate ori vor.

In mod similar, este si singura tara unde ziaristii te pot musca de cate ori vor. Pentru ca in toate tarile civilizate exista o LEGE A PRESEI, care spune ca jurnalistii care nu pot dovedi in instanta afirmatiile din ziar duc la condamnarea ziarului la plata unor despagubiri enorme.

Ce avem in Romania este un banc, pentru ca
- este condamnat ziaristul, nu ziarul, in conditiile in care stim ca ziaristul nu are de fapt nici o putere de decizie: oridecate ori s-ar schimba jurnalistul, Antenele tot l-ar denigra pe Basescu din motive politice si presa tot ar denigra MISA pentru cresterea tirajului. Jurnalistul are doar libertatea de a se plia pe politica postului sau de a pleca.
- instantele accepta lipsa de intentie ca si clauza care exonereaza de responsabilitate: "vai, el a scris ca Basescu a furat flota, dar nu a facut-o cu intentie, pentru ca ziaristul credea ca are dreptate."

Pentru ce minte presa?
1 vanzarea tirajului -> bani
2 renumele jurnalistului mare investigator -> salar mai mare -> bani
3 obtinerea unei parti din ciolan prin ajungerea la putere a lui Voiculescu -> bani

E ok ca e un joc pentru bani - e capitalism - dar in clipa in care nu se mai merita (si nu se mai merita in mod crancen, cu pierderi de nesustinut) nu va mai fi jucat. In tarile civilizate, ziarele au angajati mai multi juristi si avocati decat jurnalisti, de frica proceselor, si acest model trebuie sa-l importam si in Ro.

De asta PDL se impusca in picior in fiecare zi in care nu voteaza o LEGE A PRESEI. Apropo, CTP si deontologii si-au dat cuvantul de onoare Monicai Macovei ca intr-un an de zile isi vor scrie singuri o Lege a Presei. Asta era in 2007.

Vrei sa arunci cu rahat in mine, sa faci tiraje mari publicand minciuni senzationale? Nu ma deranjeaza, cu o singura conditie: sa te jupoi de cateva milioane de RONi. Dupa, la proces, ca in lumea civilizata. Sa vedem - cata vreme vei mai continua sa minti?



Alt articol similar:
http://new.ablog.ro/2011-10-13/codul-etic-al-ziaristului-trebuie-sa-dispara.html

8 comentarii:

  1. Falsă ideea că din cauza lipsei legii presei nu pot fi condamnaţi ziariştii. Există deja codul civil care prevede răspunderea delictuală. Au existat cazuri de ziarişti condamnaţi la plata unor despăgubiri pentru că au scris prostii.
    Eu sînt îngrijorat de altceva: se ajunge la condamnareea (civilă, nu penală) inclusiv a jurnaliştilor care au scris adevărul pe motiv că au atentat la "dreptul la propria imagine" al cuiva. Din acest punct de vedere noi avem nevoie de o lege a presei care să consacre dreptul de a spune adevărul, chiar dacă acesta deranjează. Obligarea la despăgubiri să se facă doar în caz că s-au susţinut neadevăruri (indiferent dacă cu intenţie sau fără).

    RăspundețiȘtergere
  2. sunt probabil singurul jurnalist din Romania care am dat in judecata pe unul dintre subiectii materialelor mele si am obtinut condamnarea acestuia + daune morale. este vorba despe Ioan Laurentiu Cocan - individ care in 21 decembrie 1989 a actionat cu arma in mana pe strazile Clujului la Fabrica de Bere, in urma actiunilor sale si a celor din subordinea sa rezultand 9 morti si 16 raniti. am avut cateva investigatii jurnalistice pe care ulterior le-am grupat in doua volume publicate in 1998 si 1999 ("Impuscati-i, ca nu-s oameni!" - este ordinul cu care au iesit in oras soldatii in decembrie 1989, ordin pe care l-am facut tot pe acest individ sa-l recunoasca in direct la o emisiune TV din 1994). cele doua volume ale mele au ajuns ca piese in dosarul criminalilor de la Cluj - ma pot "lauda" cu faptul ca am ajutat la condamnarea la inchisoare a 2 generali, 1 presedinte al judetenei de partid, 3 colonei, 1 lent-colonel, 1 maior si un capitan (peste restul s-a asternut, izbavitor, prescrierea faptelor). Cocan, prin 2001, cand i se strangea tot mai tare funia de par, a scris si el 2 carti - memorii, cica, cu care s-a infundat si mai tare. intr-una mi-a dedicat cateva pagini de invective. l-am dat in judecata pentru insulta - s-a aparat ca si eu am scris despre el. am pus cele doua scriituri fata in fata pe masa judecatorilor - eu cu probe, el cu imprecatii. motiv pentru care mi-a platit 2 ani cota parte din pensia lui (asta se intampla inainte de a fi condamnat definitiv si a fi incarcerat - oricum, deja a parasit "pe motive medicale" parnaia). de fiecare data cand ii luam banii din pensie ma duceam cu ranitii de la Fabrica de Bere si ii cheltuiam toti banii pe o masa in memoria celor morti - luna de luna, an de an. de cate ori ma intalneam cu el, ii spuneam ce fac. de aceea vin si afirm ca nu fac parte din a doua categorie de jurnalisti - nu sunt boschetar de presa. la fel si Marius Mioc - si mai stiu cativa in Romania asta. marea deosebire este ca noi nu am profesat in Bucuresti, locul predilect de adunare al tarfelor de presa.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Marius Mioc
    Mac Gregor n-a spus că nu pot fi condamnați ziariștii, ci că nu poate fi condamnat ziarul în locul ziariștilor, așa cum ar fi mai eficient.

    RăspundețiȘtergere
  4. @sareinochi

    omule, imi scot palaria in fata ta.

    RăspundețiȘtergere
  5. apropo, sper ca ai scris un articol undeva despre asta.

    RăspundețiȘtergere
  6. uita-te pe blog in sectiunea decembrie 1989 - acolo am toate materialele pe tema descrisa mai sus.. memoriile inca nu mi le-am scris pentru a si arata cum am ajuns sa scriu despre revolutie sau despre caritas. au mai scris prietenii despre mine. unul este Dan Trif care ma pomeneste in cartea sa "Revolutia traita" - gasesti fragmente si la mine pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  7. Maidanezi trebuie EUTANSIATI SOTO pina la ultimu picior de javra din romania ...asta e tara unde maidanezi omoara legal oameni supravegheati de ONG-urile capuse. www.maidanezi.tb.ro

    RăspundețiȘtergere
  8. A inebunit lumea !! Niste animale au mai multe drepturi ca oameni !! A dat dementa si cretinismu in oameni rau de tot !! EXTERMINATI BA IDIOTILOR MAIDANEZI ODATA

    RăspundețiȘtergere

toateBlogurile.ro